Helyi közélet

2018.02.17. 19:34

A krumplilángos is „Forrón” jó, ezt mindenki szereti

Forró - Forrón tudtuk meg az ízletes, abaúji krumplilángos receptjét.

Forró - Forrón tudtuk meg az ízletes, abaúji krumplilángos receptjét.

Nagy sikere volt nemrég a Becherovka Miskolci Farsangon a krumplilángosnak. A hidegben és a szakadó havas esőben sokan kóstolták meg az árusoknál ezt a finom csemegét. Lehetett kérni simát, tejfölöset, sajtosat, lila hagymásat vagy mindezt együtt. Az árusok valószínűleg nem tudták, hogy a mi vidékünkön a krumplilángost nem sós, hanem édes töltelékkel szokás enni, méghozzá szilvalekvárral.

Szívesen adta közre

A minap Forrón betértünk a település idősek klubjába is. Itt tudtuk meg az eredeti krumplilángos receptjét, hiszen Abaújban talán nincs is asszony, aki ezt ne tudná. Sziránszki Ferencné Kati gondozó szívesen mesélt az egyszerű, de ízletes népi ételről.

Igaz, ottjártunkkor épp krumplifasírtot sütött a csigatésztát készítő asszonyoknak, de ennek a szintén ízletes ételnek a receptjét legközelebb adjuk közre.

Bableves után

A gondozónő elmondta, a krumplilángos a szegény emberek eledele volt, habart bableves után fogyasztották.

– Az első krumplilángosomat az édesanyámmal együtt készítettem, körülbelül 30 évvel ezelőtt. Jól sikerült, hiszen volt segítségem. Egyszerű étel, az elkészítése sem nehéz, csak a lángosok megformázása babrás egy kicsit – magyarázza Kati. Hozzáteszi: az idősek klubja tagjaival is gyakran főzőcskéznek, sütögetnek, krumplilángost is sokszor készítenek.

- HE -


Forrói krumplilángos

3 kilogramm burgonyát héjában megfőzök. Amikor megfőtt, a héját lehúzom, és krumplinyomóval jól összetöröm. Szétterítem egy gyúródeszkán. Amikor kihűlt, körülbelül háromnegyed kiló finomlisztet adok hozzá, majd sót is teszek bele, és összegyúrom. Puha tésztát kell kapnunk. Annyi lisztet adjunk hozzá, amennyit a krumpli felvesz. A tésztát rúddá sodorjuk, szalámi vastagságú legyen. A rudat 3 felé vágom. A rudakat ezután ujjnyi vastag korongokra szeletelem. A korongokat lángos formájúra sikálom, és masina (sparherd) vagy régi, vas palacsintasütőben megsütöm mindkét oldalát. Ha mind kisült, olajjal megkenegetem, és házi szilvalekvárral tálalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában