Helyi közélet

2018.02.21. 16:46

A fiatalokat akarják bevonni Bodrogkeresztúron

Bodrogkeresztúr - Bodrogkeresztúron egy gazdálkodási központot fognak létrehozni.

Bodrogkeresztúr - Bodrogkeresztúron egy gazdálkodási központot fognak létrehozni.

Több mint egymilliárd forint az összértéke annak a 100 százalékos támogatottságú projektnek, amelynek célja egyebek ­mellett a Zemplén természeti értékeinek megóvása. A „Komplex élőhely-fejlesztés a Zempléni Tájegység területén” című projektről Bodrogkeresztúrban tartottak csütörtökön lakossági fórumot.

Ez a gazdálkodási központ több funkcióval is bír majd." Felházi László

Felházi László, az Aggteleki Nemzeti Park osztályvezetője, a projekt szakmai vezetője elmondta, a program részeként Bodrogkeresztúrban kialakítanak egy gazdálkodási központot is.

Előtérben a gyakorlat

– Ez a gazdálkodási központ több funkcióval is bír majd – mondta Felházi László. – Egyrészt segítséget kíván nyújtani a régióban élő gazdálkodóknak, mert a Természetvédelmi Őrszolgálatunk munkatársainak visszajelzéseiből azt a következtetést vontuk le, az általuk észlelt szabálytalanságok zöme nem rossz szándékból adódik, hanem abból, hogy a gazdák nem tudják, milyen szabályok vonatkoznak rájuk. Ezen kívül pedig igyekszünk majd bevonni a fiatal generációt is. A környéken Abaújszántón, Sátoraljaújhelyben és Tokajban is található mezőgazdasági szakiskola, ahol az elméleti felkészítésen kívül gyakorlati oktatásra is szükség van. A legtöbb helyen ez utóbbihoz a szemléltető eszközök hiányosak. Miután a most induló projektünk keretében több mint 400 millió forint értékben mezőgazdasági gépeket is beszerzünk, amelyeket majd a gazdálkodási központ területén fogunk tárolni, a szakiskolások eljöhetnek, megnézhetik ezeket a gépeket, ha kell, alájuk is bújhatnak, megszerezhetik azokat a gyakorlati tapasztalatokat, amelyeket majd a végzést követően munkába állásukkor hasznosítani tudnak majd. Az általános iskolásoknak pedig itt a gazdálkodási központban előadásokat tudunk majd tartani, de a fő hangsúlyt az ő esetükben is a gyakorlatra fektetjük majd, azaz kivisszük az iskolásokat a terepre, hogy ott ismerkedjenek meg a természettel, a természetvédelem szépségeivel.

- BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában