Helyi közélet

2018.01.25. 18:48

Még mindig tömegével érkeznek az „ebbevallások”

Miskolc - A határidő lejárt, de egy ideig még ­türelmes a miskolci ­önkormányzat.

Miskolc - A határidő lejárt, de egy ideig még ­türelmes a miskolci ­önkormányzat.

Mint írtuk, a miskolci önkormányzat az állatok ­védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B.§ (1) bekezdése alapján rendelte el az ebek összeírását Miskolc város ­területén 2017. november 1-től december 31-ig.

Sok még a renitens gazdi

A kutyák regisztrációját az önkormányzatoknak háromévente legalább egy alkalommal kötelező lebonyolítaniuk – tudtuk meg. – Az ebösszeírás az állatvédelmi törvény ­szerint a települési önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi ­vonatkozásaira való tekintettel szükséges.

„Járványügyi helyzet esetén ugyanis a hatékony védelemhez nem elegendő az országos elektronikus eb adatbázis, az önkormányzatok által végzett ebösszeírás – a helyi hatósági előírás kényszerítő erejével – az állattartókat a jogkövető magatartásra ösztönzi” – kaptuk a választ firtató kérdésünkre a polgármesteri hivatal sajtó osztályától.

Az is megtudtuk, hogy az ebösszeírás meghirdetésekor megjelölt bejelentési határidő lejárta ugyan 2017. december 31. napja volt, de a mai napig tömegével érkeznek bejelentések az ebekről. A bejelentő lapok feldolgozása folyamatosan zajlik. Jelenleg hétezret meghaladó a beérkezett bejelentő lap, amely szerint valószínűsíthetően jelentős azok száma, akik nem tettek még bejelentést.

A változásokat is jelenteni kell

Mint kiderült, az ebösszeírás adatairól a polgármesteri hivatal helyi elektronikus nyilvántartást vezet, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, ­személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából. „Az ebösszeírás hasznossága tehát abban rejlik, hogy az ebtartással kapcsolatos törvényi rendelkezéseket egyre többen tartják be, az ebeket veszettség ellen beoltatják, továbbá megjelöltetik transzponderrel, chippel is. Ha az állat elkóborol, könnyebb visszajuttatni a tulajdonosához” – fogalmaztak a szakemberek. Fontos tudni, hogy az ebtulajdonosok az összeírást követően is kötelesek az adatokban bekövetkezett változásokat, például a szaporulatot írásban jelezni a települési önkormányzat jegyzőjének. Harmincezer forintos bírsággal az a gazda sújtható, aki nem szolgáltatott adatot négylábú kedvencéről.

Több vonalon ellenőrizhetnek

Az ebösszeírással összefüggő bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzése a beérkezett adatlapok ­feldolgozását, ebnyilvántartásban való rögzítését követően kezdődik meg. Az ellenőrzés több vonalon ­valósulhat meg. Az adatbázisok összevetésén túlmenően helyszíni ellenőrzéssel, valamint a Miskolci Önkormányzati Rendészettől érkezett jelzések feldolgozásával.

ÉM-SZB


[related-post post_id="3727085"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában