Helyi közélet

2018.01.18. 20:04

Már csak egy laptop hiányzott a fa alól - Angéla akkor lenne boldog, ha segíthetne az unokájának

Hidasnémeti, Miskolc - A nagymama akármennyire is gyűjtögetett, kis nyugdíjából nem tudta megvenni unokájának az ajándékot.

Hidasnémeti, Miskolc - A nagymama akármennyire is gyűjtögetett, kis nyugdíjából nem tudta megvenni unokájának az ajándékot.

Kedves levél érkezett szerkesztőségünkbe még decemberben. A Hidasnémetiben élő Ráczkevy Sándorné Angéla arról írt nekünk, hogy mind a 10 unokáját szeretné karácsonykor meglepni valamilyen kis ajándékkal. Gyűjtögette a pénzét, hogy mindenki megkaphassa azt, amire vágyik. Szerette volna 10. osztályos unokájának is teljesíteni a kívánságát, de nem sikerült. Neki ugyanis egy laptopra lenne szüksége, mivel az nagy segítséget nyújtana a tanulmányaihoz. Az unoka Sátoraljaújhelyen tanul, számítógép-programozós és -szerelő osztályba jár. További nehézséget jelent, hogy autista-spektrumzavart állapítottak meg nála, és egyedül a számítógép köti le – mesélte a nagymama. De a nehézségeknek még nincs vége: a középiskolás unokát és öccsét édesanyjuk egyedül neveli.

Az unokámat egyedül a számítógép­­­ köti le.” Ráczkevy Sándorné Angéla

Kétoldali csípőficam

És ahogy egyre többet tudunk meg a családról, kiderül, Angélának, gyermekeinek és unokáinak nem könnyű az élete. A nagymama most 63 éves, de már nagyon régen leszázalékolták, ugyanis kétoldali csípőficammal született. Súlyos műtétek vártak rá gyermekkorában, ő a tanítási szüneteket nem táborozással és önfeledt játékkal töltötte, hanem Budapesten, a rehabilitációs osztályon. Ennek ellenére szorgalmasan tanult, sikerült leérettségiznie is. 16 éves volt, amikor már jobban tudott járni. Érettségi után Tornyosnémetiben volt képesítés nélküli tanár, tanított matekot, fizikát, földrajzot, mindent, amit kellett. Aztán elvégezte az egészségügyi szakközépiskolát, és általános ápolási asszisztensként dolgozott a megyei, valamint az Erzsébet Kórházban Miskolcon. Majd férjhez ment, három gyermekük született, ma már 10 unokája van.

Két gyermeke nehezen él, mivel közmunkások. Két és fél éve Angéla szívét meg kellett műteni, egy éve pedig meghalt a férje. Eddig az özvegyi nyugdíjjal havi 120 ezer forintból élt, de a következő hónapban ez az összeg csökkenni fog. Fürdőszobájának felújításához (ami halaszthatatlan volt) kölcsönt kellett felvennie, úgyhogy még ennek részleteit is fizeti.

Angéla a gyerekek születése után már nem tudott visszamenni dolgozni, az orvos nem engedte. Azt mondta, az ő súlyos műtétjei után nem emelgetheti a kórházban a betegeket.

Segít másoknak

– Az a szerencsém, hogy a bátyám itt van mellettem. A szülői házat ketté választottuk, így szomszédok vagyunk, és amiben tud, segít – mondja Angéla. Majd elmeséli, ő maga is szívesen segít másoknak. A településen például a rászoruló embereknek tanácsadásban és hivatalos iratok kitöltésében. Tagja Hidasnémeti közösségfejlesztő csoportjának. Együtt igyekeznek minden olyan pályázati lehetőséget megragadni, ami segítheti a település közösségi programjait.

Angéla ma már nagyon nehezen jár. Négykerekű rollátorral közlekedik lassacskán vagy két bottal.

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy aki tud, segítsen a nagymamának abban, hogy unokáját meg tudja lepni egy laptoppal. Angéla telefonszáma: 30/97-60-584.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában