Helyi közélet

2018.01.03. 09:22

Idén csak rendelésre érkezik a kéményseprő

Borsod-Abaúj-Zemplén - A január 1-jén életbe lépett szabályváltozás értelmében a jövőben az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak „papíralapú értesítést” arról, hogy a kéményseprők mikor érkeznek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A január 1-jén életbe lépett szabályváltozás értelmében a jövőben az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak „papíralapú értesítést” arról, hogy a kéményseprők mikor érkeznek.

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a lakók interneten, telefonon vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül „előre fixálhatják” a nekik alkalmas időpontot a kéményseprési munkákra. Az időpontfoglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége is, a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A kéménysepréssel kapcsolatos összes változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.

Ingyenes marad a kéményseprés, de a családi házasoknak kérniük kell

Január elseje óta a klasszikus értelemben vett „kéményseprői sormunka” csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező, és a kéményseprő által megajánlott első két időpontban ingyenes.

A tervezett sormunka ütemezett időpontjáról két héttel az ellenőrzés előtt hirdetmény, illetve postaládába dobott értesítő útján kapnak tájékoztatást a társasházi ingatlantulajdonosok. Az értesítés többlakásos, illetve többszintes épület esetén kapualji, jól látható módon elhelyezett hirdetménnyel történik. Az ismételt értesítés – ha az első időpontban az ellenőrzés nem történt meg – címre szóló, tanúk előtt postaládába helyezett, kapura vagy ajtóra ragasztott írásos értesítővel történik, szintén a munka megkezdése előtt legalább 15 nappal.

Egyeztetett időpontban

A társasházzá nem alakult, és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepként be nem jegyzett egylakásos ingatlanok tulajdonosai – zömmel családiház-tulajdonosok – részére a sormunka nem kötelező, de ajánlott. A kéménytulajdonosok vagy kéményhasználók kezdeményezésére a közszolgáltató – közöttük ellátási területén a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve – egy közösen egyeztetett időpontban, a törvényben előírt gyakorisággal, ingyenesen végzi el a felülvizsgálatot. A törvényben megállapított egy vagy két évnél gyakoribb ellenőrzés – ha azt nem a kéményseprő írja elő – megrendelésnek minősül és költségekkel jár.

Az ingyenes kéményseprői sormunka iránti igényt időpontfoglalással lehet bejelenteni. (Ennek módjait keretes írásunkban szedtük csokorba – a szerk.).

A gazdálkodó szervezetek tulajdonában vagy használatában lévő egylakásos ingatlanoknál a kéményellenőrzés a tüzelő-fűtő berendezés fajtájától függően évente vagy kétévente kötelező. A kéményseprőipari tevékenységet megrendelésre a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi, költségtérítés ellenében. Amennyiben a gazdálkodó szervezet a katasztrófavédelem ellátási területéhez tartozó társasház vagy lakásszövetkezeti lakóépületen belül, önálló rendeltetési egységben működik, ott a tervezett sormunka részeként, azaz külön megrendelés nélkül a katasztrófavédelem végzi az ellenőrzést.


Mit vizsgálnak?

  • az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását
  • minden negyedik évben az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát
  • a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, vagy egyedi beavatkozások hatását is;
  • az égéstermék paramétereinek ellenőrzését
  • az összekötőelem ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását
  • a gáztüzelő berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata jogszabály szerinti megtörténtének ellenőrzését
  • a szén-monoxid-érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények teljesülését, valamint ellenőrzi az érzékelő működőképességét
  • Időpontfoglalás

  • Online a www.kemenysepres.hu/ugyfelszolgalat oldalon az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével
  • Telefonon a 1818 9 1 1-es menüpontban
  • E-mailben a [email protected] címen
  • Írásban a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen
  • Személyesen, nyitvatartási időben a megyei ügyfélszolgálati pontokon (http://www.kemenysepres.hu/ugyfelszolgalat/megyei)
  • Külföldről a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában