Helyi közélet

2018.01.27. 09:39

Babalátogatóban Fieránál

Miskolc, Nyékládháza - Küldetéssel születtek, a szemük ugyan még nem nyílt ki, de valószínű, mindegyikük vakvezető kutya lesz.

Miskolc, Nyékládháza - Küldetéssel születtek, a szemük ugyan még nem nyílt ki, de valószínű, mindegyikük vakvezető kutya lesz.

Igaz, még csak január van, de bizton mondhatom, az év munkáján vagyok túl. Péntek reggelre kaptunk ­ugyanis időpontot Fierához és az alig egyhetes kölykeihez. Az anyuka az egyik nyékládházi családi ház udvarán fogadott minket, örült a vendégeknek, látszott rajta, örül, hogy egy kicsit elszabadulhat a kicsinyektől. Bár nagy odafigyeléssel gondozza őket, tisztogatja, terelgeti a kölyköket, és csak annyira pihen meg, amíg megszoptatja a hat kicsinyét. Ez utóbbi sem könnyű feladat, a kölykök még nem tudnak járni, szemük sincs nyitva, de ha Fiera közelségét megérzik, akár hason is odakúsznak anyjukhoz. Az aprócska gombócok furakodnak, helyezkednek, hogy mindenkinek jusson cici. És úgy tűnik, jut is, mert alig egy hét alatt megduplázták születési súlyukat. Ezt már büszke pótmamájuk, Királyné Barkóczi Emese mondta, aki egyébként az iskola kutyakiképzője.

Fiera és a hat picinye egyelőre Emese házában találtak otthonra, ugyanis itt a legmegfelelőbbek a körülmények a kicsik fejlődéséhez. Az egyik szobát teljesen átalakították, infralámpák melegítik a kiskutyákat, kényelmes karámban fekszenek, ahova édesanyjuk is befér. De hogy mennyire jó dolga van a kutyacsaládnak, arról bárki meggyőződhet, hiszen a kicsinyek fejlődését, mindennapjait webkamerán lehet követni egész nap. „Sokan nézik őket, volt már olyan kommentelő, aki elmesélte, ha a munkahelyén felidegesíti a főnöke, akkor rögtön megnézi a kiskutyákat, hogy megnyugodjon” – mesélte Emese.

Színes szalagok

A hat kutya egyelőre teljesen egyforma, legalábbis első ránézésre. Éppen ezért apró, különböző színű szalagocskákat kaptak, hogy követni lehessen, melyikük mennyit fejlődik, nő, erősödik. Na meg persze a webkamera közönségének is könnyebb így megtalálniuk kedvencüket.

A kiskutyák egészen nyolchetes korukig lesznek Nyékládházán, utána nevelőszülőkhöz kerülnek. Hogy ki lehet kölyöknevelő, arról olvasóink pontos leírást találnak a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola honlapján. De a nevelőszülőség azt is jelenti, hogy ezeket a kutyákat csak 1–1,5 éves korukig gondozhatják, utána ugyanis megkezdődik vakvezető kutyává való kiképzésük. Mindezt Komondi Piroska mondta el, aki az iskola szakmai vezetője.

Fierának ez volt az első fialása, leghamarabb egy év múlva lehetnek újra kölykei. A gondozók egyelőre még nem tudják, a hatból hány kölyök lesz alkalmas a vakvezetésre, de mivel Fiera felmenői közt sok kiváló vakvezető kutya van, így remélhetőleg a kicsik is jó adottságokkal ­rendelkeznek.

Tenyésztési program

Fiera Amerikából érkezett a miskolci Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolába. A labradorlánynak nem kisebb küldetés jutott, minthogy megalapozza a miskolci vakvezetőkutya-iskola tenyésztési programját. Feladatát részben teljesítette, amikor is hat egészséges ­kölyöknek adott életet. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakemberei bíznak benne, hogy a vakvezetés ­területén kiváló felmenőkkel rendelkező Fiera kölykeiből kiemelkedő tehetségű ­vakvezető ­kutyákat képezhetnek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában