Helyi közélet

2018.01.22. 11:49

A magyar kultúra napja - A Himnusz gyerekszemmel: „A zene és szöveg szívhez szól”

Miskolc - A gyerekek is úgy vélik, nemzeti imádságunk hitet és erőt ad.

Miskolc - A gyerekek is úgy vélik, nemzeti imádságunk hitet és erőt ad.

Megkérdeztük a ­Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulóit, ­miként ­vélekednek a magyar ­Himnuszról.

Pap Patrícia 5. b: - Elgondolkodom, hogyan alapítottunk hazát, mennyit szenvedett a nép, mi mindenen ment keresztül az ország. A zene és szöveg szívhez szól. Sok szomorúság érződik ­benne. A Himnusz hallgatása­kor érzem a múlt fájdalmas napjait, a harcokat. Vereségeket, nyomorúságokat ­említ, de vannak benne hősök, ­bátor cselekedetek, amelyek reményt adnak a magyar népnek. Amikor felcsendül Erkel zenéje, felállunk, és mi is énekeljük. A Himnusz nemzeti ima, büszkeséget ­jelent. Minden sportversenyen, olimpián elhangzik a győztes tiszteletére. Számomra azt is jelenti a Himnusz, hogy soha nem szabad feladnunk, mert mindig jön egy újabb és szebb kor.

Nótár Jázmina 5. b: - Ünnepeken mindig emlékszünk a híres költőre, Kölcsey Ferencre. Nagyon szép sor az „Isten áldd meg a magyart…” Biztos a szívéből jöttek a ­szavak, szeretetből, békéből. A Himnuszt a rendezvényeken ünnepi ruhában, ­állva hallgatjuk és énekeljük. Ilyenkor emlékezünk, hogy mennyit küzdöttek őseink.

Ganyi Krisztina 5. b: - A Himnusz számomra szeretet­et, békét és bizalmat ­jelent. Érzem, hogy őseinkben erősség volt, amikor harcolni mentek. Nekem is erősnek kell lennem, hogy sikeresen haladjak a céljaim felé. A Himnusz nagyon fontos a magyar embereknek.

ÉM-HE


[related-post post_id="3743596"]

[related-post post_id="3743601"]

[related-post post_id="3743569"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában