Helyi közélet

2018.01.25. 19:20

A dán nagykövet is felfigyelt BioSzentandrásra

Hernádszentandrás - A dán nagykövetnek tetszett BioSzentandrás mezőgazdasági programja és tudatos közösségépítése.

Hernádszentandrás - A dán nagykövetnek tetszett BioSzentandrás mezőgazdasági programja és tudatos közösségépítése.

Hernádszentandráson járt az elmúlt héten Kirsten Geelan dán nagykövet, akit a nagykövetség munkatársai is elkísértek a kicsiny, de biofarmjáról nemzetközileg is ismert abaúji településre. A látogatáson szó volt a BioSzentandrás programról, a haladó szemléletmódról, a magyar falvak lehetőségeiről, a nemzetközi kapcsolatok erősítéséről és természetesen a helyieknek köszönhetően különleges ízeket is kóstolhattak a vendégek.

A nagykövet asszony megkóstolta termékeinket is.” Üveges Gábor

A részletekről Üveges Gábort, Hernádszentandrás polgármesterét kérdeztük, aki jelezte: a nagykövet érdeklődését főleg a BioSzentandrás program és az elmúlt több mint tíz év tudatos építkezése keltette föl. A településen egyébként az utóbbi években sokan megfordultak. Látogatást tettek a különböző minisztériumok képviselői, és voltak már itt külképviseletek diplomáciai testületei is. Tavaly decemberben például az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) főigazgatója szerzett tapasztalatokat a településen folyó munkáról. Számos alkalommal adtak hírt és forgattak a média képviselői BioSzentandrásról, és rendszeres az együttműködés a hazai és a nemzetközi szakmai és civil szervezetekkel. Minden bizonnyal így juthatott el BioSzentandrás híre a dán nagykövethez – tudtuk meg a polgármestertől.

Termékkóstoló is volt

– A nagykövetség keresett meg bennünket, mert a nagykövet asszony örömmel látogatja az úgynevezett jó gyakorlatokat folytató közösségeket az országban. Most is egy 2–3 napos tanulmányútjának az egyik állomása voltunk. A nagykövet igyekszik a valósággal, a helyi innovációkkal rendszeres kapcsolatot tartani. Dánia híres arról, hogy nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődésre, az egészséges élelmiszer előállítására és kínálatára. A nagykövet asszony személyesen is érzékeny erre a területre, ezért lettünk mi az egyik látogatási célpontja. Nemcsak a BioSzentandrás programot mutattuk be neki, hanem azt a tudatos, közösségi építkezést és rendszert is, amelyet már közel 15 éve folytatunk. Különösen tetszett neki, hogy az egészséges élelmiszerek termelése mögött rendszerszemlétet lát.

Természetesen megkóstolta termékeinket is, hiszen senki sem mehet el tőlünk anélkül, hogy ne ízlelhetné meg, mennyi finomságot rejt a vidék. De beszélgettünk a szociális vállalkozásfejlesztés és szociális innovációk fontosságáról is, mely kulcsfontosságú ügyek talán még mindig nem kapnak kellő hangsúlyt Magyarországon. Dániában és a nyugati országokban ezeknek már komoly hagyományai vannak. A nagykövet a településen tapasztalt „építkezést” rendkívül inspirálónak tartja, értékeli a befektetett energiát, és látja, hogy ez a folyamat tart valahová – sorolta a polgármester.

Nem értette

Azzal folytatta, hogy BioSzentandrás folyamatosan nyit a hazai iskolák, különös tekintettel a főiskolák és egyetemek felé, de igyekeznek nemzetközi kapcsolatokat is kialakítani. Dolgoznak azon, hogy hazai és külföldi diákok akár egy-két hónapot is eltölthetnének Hernádszentandráson, tapasztalatszerzés céljából pedig a helyiek is tanulmányozhatnák majd a külföldi példákat. A megvalósításban pedig a dán nagykövetség hatékony segítséget nyújthat a jövőben.

– Beszélgetésünk során tudatosan igyekeztünk kerülni a politikai tényezőket, de volt egy-két téma, aminél ezt nehéz volt betartani. A nagykövet asszony úgy fogalmazott, hogy a magyar vidékpolitikával kapcsolatban nem nagyon érti a súlypontokat. Dániában nem kérdés, hogy a vidékbe – beleértve a legapróbb falvakat is – érdemes beruházni, nemcsak vidékfejlesztési, de nemzetgazdasági szempontból is. A fenntartható fejlődés irányába haladó települések előtt kinyitják a teret, és igyekeznek őket becsatornázni a gazdasági vérkeringésbe. Ez Dániában kiemelt területnek számít, hiszen ez a jövő útja. A nagykövet nem értette, hogy Magyarországon ezek a folyamatok miért ilyen lassan épülnek, miért ilyen nehézkes, és hogy sok esetben a szabályzó rendszer miért inkább elvesz ezektől a térségektől, minthogy hatékonyan segítene – fogalmazott Üveges Gábor.


BioSzentandrás története

2010. A BioSzentandrás program indulása, EU-pályázati támogatás

2011. Termelési rendszer és infrastruktúra kialakítása

2012. Termelési terület növelése, közfoglalkoztatás integrálása a rendszerbe

2013. Európai Innovációs Díj (Párizs), LEADER pályázati támogatás

2014. Feldolgozóüzem kialakítása, termékfejlesztés, márkaépítés és arculatváltás

2015. Európai Beruházási Bank társadalmi innovációk számára kiírt pályázatának döntőse egyedüli magyarként (Milánó). A kertészet fűtéskorszerűsítése és öntözőrendszerének kiépítése. 2 EU-pályázati támogatás (képzések, hűtő- és tárolási kapacitásbővítés, napkollektoros aszalóberendezés beszerzése)

2016. Termékbemutató-terem kialakítása. Szálláshelyfejlesztés I. ütem. Térségi és országos szemléletformáló programok, szakmai előadás-­sorozatok

2017. Egységes kínálati struktúra (friss, feldolgozott, kézművestermékek, szolgáltatások), partneri hálózat működtetése (éttermek, szociális és oktatási intézmények, magánszemélyek)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában