Helyi közélet

2018.01.28. 12:33

360 fokos videó: Typochonder., avagy egy fiatalokkal tömött kiállításmegnyitó margójára

Miskolc - A fiatalok vallják, ­Miskolcról indulva is választható életpályának a művészet.

Miskolc - A fiatalok vallják, ­Miskolcról indulva is választható életpályának a művészet.

Új kiállítássorozat kezdődött, melynek célja bemutatni a Miskolcról indult, sikeres művészeket, és egyben példát is állítani: városunkból is lehetséges a művészkarrier. A Miskolci Alternatív Generáció ­„MAG-kirakat” című vállalkozása ­Szakos Dániel tervező­grafikus ­„Typochonder.” című kiállításával startolt el a Herman Ottó Múzeum – Miskolci ­Galéria Alkotóházában.

A fiatal tipográfus mindössze 28 éves, de szakmájában már elért néhány eredményt. Például saját betűkészlete van, művészeti vezetője volt a Diósgyőri vár ­arculatát ­készítő csapatnak, és különböző miskolci cégek megjelenése viseli kézjegyét. Emellett korábbi iskolája, a Budapesti Metropolitan Egyetem tervezőgrafikai nagy­követe. És Miskolcon született, innen indult el.

Tipográfiai alkotások

Kiállított munkái ­tipográfiai alkotások, melyek közül sok visszaköszön ránk a hétköznapokból, hiszen valós megrendelések is vannak közöttük. Emellett kísérleti alkotások is láthatóak, ­egyetemi munkákkal, mint a Magyar Nemzeti Galéria számára készített francia kártyás társasjátéka. Az ő trükkje az volt, hogy saját betűkészletet kaptak a kártyák, melyekhez illeszkednek a festmények.

Dániel alkalmazott művészetként aposztrofálja munkáit. Mint mondta, a tervező­grafikus egy megoldóember, aki egy adott feladatra, megrendelésre adja meg a megfelelő vizuális választ. Ezeket a betűkbe és formákba öntött aprólékos megoldásokat kapjuk a „Typochonder.” kiállítástól, mely első epizódja egy sorozatnak, amit a Miskolci Alternatív Generáció – MAG indított útjára.

Művészetek propagálása

Már találkoztunk ezzel, a ­baráti társaságból alakult, Miskolc közösségi és közéletét kicsit felpezsdíteni kívánó fiatal kollektívával, amikor a Vasgyárban szerveztek közösségi vásárt. Most Nagy-Peti Lili és Godó Klaudia meséltek arról, hogy a „MAG-kirakat” névre keresztelt kiállítássorozattal mit akarnak elérni.

Számos céljuk egyike a művészetek propagálása, és ennek érdekében indították el kezdeményezésüket. ­Negyedévente terveznek újabb kiállítással jelentkezni, ahol miskolci vagy a városhoz kötődő művészek munkáit mutatják be. Azt akarják ­demonstrálni a sorozattal, hogy bár a közhiedelemben az a mantra él, hogy ­Miskolcról indulva minden nehezebb, ami lehet igaz is, de ugyanakkor nem lehetetlen. Sok, már befutott művészt adott a város, akiket most példaként akarnak állítani mindenki elé.

Megtelt az alkotóház

A „MAG-kirakat”-tal ezt helyben tehetik meg, hiszen mint mondják, sok fiatal nem jut el más városokban megrendezett kiállításokra. Most inspirálódhatnak, hogy igenis járható út lehet a művészetet életpályának választani, még Miskolcról is. És érdekes egyébként, hogy még működhet is a dolog, hiszen a megnyitóra megtelt az alkotóház emberekkel, amit az intézmény részéről Madarász Györgyi is hangsúlyozott.

Mint mondta, az a korosztály, ami ellepte az épületet, olyanokból áll, akiket a hagyományos múzeumi keretek között egyszerűen nem tudnak elérni, pedig szeretnének. Számukra „nem igazán kínálnak progresszív és aktuális programokat”. Most bizakodóak a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria Alkotóházában, mert hosszú távra tervezik az együttműködést a MAG-gal, ami talán visszahozhatja az eltűnt, ­aktív szellemi műhelyet.

És ezen az estén tényleg az volt az ember érzése, mintha a művészetek érdekelnék a fiatalokat. A hangulat kortárs művészeti galériák pezsgésére hasonlított, ahol a közép­iskolásoktól kezdve, különböző korosztályok tagjai együtt vizsgálták a kiállított műveket, ették az igényes kis szendvicskéiket, majd elbeszélgettek. Ha nem is mindenki a tipográfia rejtélyei miatt jött el, hanem mondjuk a közösség miatt, már akkor is megérte.

A Typochonder.-kiállítás január 19. és február 15. között tekinthető meg a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria Alkotóházában, minden hétköznap 10 órától 16 óráig; szerdán és pénteken 18 óráig.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és ­kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában