Helyi közélet

2018.01.21. 16:01

360 fokos videó: A miskolci Kálvária-dombnál összeér a város történelme

Miskolc - A miskolci Kálvária az utóbbi időben azzal került be a hírekbe, hogy mennyire leromlott a környék állapota.

Miskolc - A miskolci Kálvária az utóbbi időben azzal került be a hírekbe, hogy mennyire leromlott a környék állapota.

Most mégis inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mit rejt a hely történelme, amit igazából csak a köznyelv hív Kálvária-dombnak, a rendes neve Tűzköves dűlő.

Kapusi Krisztián történész mesélt nekünk a Kálváriáról, illetve környékéről, és azokból, amiket elmondott, rá kellett jönnünk, hogy sokkal több húzódik meg itt Miskolc múltjából, mint amennyit tudunk. Évszázadokon átívelő történelem veszi körül, aminek „csak” egy eleme a Kálvária és a hozzá kapcsolódó építmények.

Tűzköves dűlő a neve

Kezdjük azzal, hogy bár Kálvária-dombként ismerjük, Tűzköves dűlő a tisztes neve, ami onnan ered, hogy őseink innen gyűjtötték össze az eszközeikhez szükséges kova­követ. A közelmúltban kicsit feljebb régészek tártak fel egykori kovabányát. De olyan szempontból is fontos szerepe volt elődeink életében, hogy a dombtetőről kilométerekre elláttak, és ellenséges törzseket vagy éppen átvonuló mamutcsordákat könnyen észrevettek.

Az 1800-as évek közepéig szőlőt, gyümölcsöket termesztettek a domboldalon – ami egyébként az Avas része –, majd a Mindszenti római katolikus egyházközség úgy döntött, hogy kápolnát, golgotacsoportot és domborműves stációkat építtet a helyszínen. A Kálváriát az 1860-as években adták át, neogótikus stílusban épült meg, ami a kápolna hosszúkás formáiban tükröződik.

Egy nagy pihenőhely volt

De a környéken van még néhány említésre méltó történelmi mementó. Krisztián felhívta rá a figyelmet, hogy a közeli Népkert kialakítása is akkoriban történt meg, amikor a Kálvária épült. Azokban az időkben még földút kötötte össze a két területet, ami így kiránduló- és pihenőhelyszíne volt a városlakóknak.

Ami ma a Herman Ottó Múzeum Görgey utcán található épülete, az 1953-ban épült meg mint a Magyar Dolgozók Pártjának, tehát a kommunistáknak megyei székháza. Ez azt eredményezte, hogy a két pihenőövezet elvált egymástól, és a Kálvária kicsit perifériára került, egyre kisebb lett rajta az „élet”.

És ha már a környék szerteágazó történelme: a domb aljában II. világháborúban elesett szovjet katonák sírjai találhatóak, amit egyébként nemrég újítottak fel. A golgota mellett pedig egy téglából épült kriptaépület, ami a Lossonczy család végső nyughelye.

Átkötni a Kisavashoz?

Krisztián a közeli Kisavasban látja a terület megmentését. A fák ugyan eltakarják, de tényleg nagyon közel van a városrész. Szerinte, ha összekötnék a Kálváriával, az magával hozná az áthaladó forgalmat, az élet felpezsdülését, jelenlegi elszigetelt helyzete megszűnne, és a mostani lehangoló állapot eltűnne.


Hírek 360

Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában