Helyi közélet

2017.12.20. 12:29

„Nem bírom ki, hogy ne szóljak az emberekhez”

Miskolc - Illényi Katica lesz a sztárvendége a Miskolci Szimfonikus Zenekar Újévi koncertjeinek.

Miskolc - Illényi Katica lesz a sztárvendége a Miskolci Szimfonikus Zenekar Újévi koncertjeinek.

Január 5-én és 6-án három koncerttel köszöntik az új évet a miskolci szimfonikusok. Illényi Katica portálunknak elárulta, különleges produkciókkal készül. A hegedűn kívül elhozza különleges hangszerét is, a theremint.

Milyen műsorral készül a miskolci Újévi hangversenyre? Hiszen tudjuk, hogy ön sokszínű, sok műfajú művész.

Hegedülni fogok és énekelni, de elhozom az új hangszeremet is, a theremint, mert Miskolcon ezt talán még nem is látta a közönség. A kétszer 15 perces műsorrészemet úgy próbáltam összeállítani, hogy minden megtalálható legyen benne, amivel foglalkozom. Előadom Bach egyik hegedűversenyének részletét, aminek az lesz a különlegessége, hogy énekhang szól majd a hegedű helyett. Mondhatni, kuriózum lesz. Szeretek mindig valamilyen újítást a színpadra vinni. Az Újévi koncertbe pedig különösen belefér olyan csemege, olyan érdekes hangszerelés, ami eltér a megszokottól. Lesz Edith Piaf-sanzon, lesznek filmzenék és tangó is, megpróbáltam a legkülönbözőbb műfajokból válogatni.

Másabb hangulatúak az újévi koncertek, mint az egyéb hangversenyek?

Mindenképpen ünnepélyesebbek, meghatóbbak és emelkedettebbek. Ugyanakkor olyan vidámság is belefér, ami a normál koncertbe nem. Az embereknek egy kis szabadságot ad az újévi hangulat. A közönség már kipihente a karácsonyi rohanást, talán már a szilveszteri mulatságot is, tehát kicsit megnyugodva ülnek be a hangversenyre. Szeretem az újévi koncerteket, épp az ünnepélyességük miatt. A miskolci pedig különösen kedves számomra, hiszen a miskolci szimfonikusokkal már koncerteztem korábban, és nagyon szép emlékként él bennem a közös szereplés. A városhoz más kötődéseim is vannak, hiszen innen választottam állandó zongorakísérőmet, Bundzik Istvánt, aki a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora tanszakvezető tanára. Ő is részt vesz az újévi produkcióban.

Mi az a kedves emlék a miskolci szimfonikusokkal, amit említett?

Kiváló zenekarról van szó. Jó pár éve már, hogy közös koncertet adtunk, és az maradt meg bennem leginkább, hogy nagyon baráti volt a hangulat. Jól éreztem magam a zenészekkel emberileg és zeneileg is. Számomra az a legfontosabb, hogy olyan kollégákkal játszhassak együtt, akikkel minden szempontból megértjük egymást. Örömmel várom az újabb találkozást.

Amikor véget ér egy év, végigpörgeti az elmúlt hónapok eseményeit, hogy mi történt, hogy történt, vagy inkább mindig előre figyel, a következő feladatra?

Igazság szerint nekem az adventi időszak a befelé figyelés időszaka. A karácsony a családé. Nagyon szép, nagy családunk van, rengeteg testvérrel, unokatestvérrel, meg sem tudjuk számolni, mennyien vagyunk, amikor összeülünk. Nagy boldogság, hogy a szeretteim, akikkel talán egy évig nem találkoztam, hirtelen ott teremnek. Felemelő élmény. Egyébként pedig nem visszafelé, hanem inkább előre tekintek, ahogy most is nagyon-nagyon összeérnek a tennivalók. Az Újévi hangversenyt követően pár nap múlva az Egyesült Arab Emírségbe utazom koncertezni, február 17-én pedig a Budapesti Kongresszusi Központban lesz egy nagy jubileumi koncertem sok fellépővel, vendégekkel. Már teljesen ebben élek, tanuljuk a repertoárt, gyakorlunk, készül a hangszerelés. Február-márciusban Amerikában koncertezek. Mindez arra kényszerít, hogy előre figyeljek.

Említette a karácsonyi napokat. Ilyenkor sokan jótékonykodnak. Tudom, hogy ön is gyakran vesz részt jótékonysági koncerten, programokon. Miért tartja ezt fontosnak?

Ahogy Böjte Csaba atya is megmondta, „jónak lenni jó”. Az ember, ahogy tud, segítsen! Fontosnak tartom, hogy a felnövekvő, fiatal generáció eljuthasson sok jó koncertre. Épp ezért gyakran előfordul, hogy a zenét tanuló gyerekek térítésmentesen jöhetnek be a koncertemre a zenetanáraikkal és szüleikkel együtt. Szeretném, ha úgy nőnének fel, hogy sok jó zenét hallgatnak, hiszen ez meghatározza az ember ízlését egy életre. Nekem szerencsém volt, mert az édesapám az operaházban hegedült 40 évig, úgyhogy mi heti szinten többször jártunk operát, balettelőadást nézni. Ez meghatározó élmény volt a számomra. Természetesen előfordul az is, hogy hátrányos helyzetű emberek keresnek meg, vagy őket támogató egyesületek, cégek, amelyek nem tudják megfizetni a műsort. Sokat jótékonykodom, de ezt nem szeretem nagydobra verni.

Telt házasak a koncertjei, kapósak a lemezei. Miben rejlik a sikere?

Nehéz kérdés… Az egész életem gyakorlás és gyakorlás, rettenetesen sok munkát fektetek bele, de ez csak a technikai része. A másik, ami talán még fontosabb, hogy a közönség érzelmeit próbálom kiszolgálni. Közvetlen vagyok a színpadon, nem bírom ki, hogy ne szóljak az emberekhez. Meggyőződésem, hogy semmi különbség nincs a hétköznapi viselkedésem és a színpadi viselkedésem között. Talán ezt érzik az emberek. Szerintem ez a titok.

Említette, hogy elhozza az új hangszerét is Miskolcra, a the­remint. Mit fog ezen előadni?

Egy Puccini-operarészletet és a Volt egyszer egy Vadnyugatból az áriát. A thereminbe azért lettem fülig szerelmes, mert fantasztikusan lehet rajta utánozni az emberi énekhangot, tényleg, megtévesztésig hasonló. Ez a zene kicsit olyan, mint a varázslás. A nézők azt látják, hogy a hangok úgy szólalnak meg, hogy a hangszert sehol nem érintem meg. Igazából ez fizika, és ezt a koncerten el is fogom mesélni.

Szokott-e újévi fogadalmat tenni, van-e újévi kívánsága?

Sokszor sok mindent megfogadok magamban, és igyekszem is ezeket betartani, de nem kötődnek dátumhoz. Kívánságom több is van. A szakmai kívánságom az, hogy mindig a felkészültségemhez méltó lehetőségeim lehessenek. Fontos az egészség is, és hogy béke legyen a világon!


Újévi hangversenyek

Időpontok

Január 5. péntek 19 óra

Január 6. szombat 10.30 óra

Január 6. szombat 19 óra

Helyszín

Miskolci Nemzeti Színház

Közreműködők

Illényi Katica, Vámosi Katalin, Turpinszky Gippert Béla, Ködmön Formációs Táncegyüttes

Vezényel: Gál Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában