Helyi közélet

2017.12.07. 13:38

Hatalmas meglepetés volt a 30 kilónyi csoki

Sály - Olvasóinknak köszönhetően az idén sok-sok ajándékkal érkezett meg a Mikulás Sályba. A sályi mozgásjavító intézet gyermekeinek vittük el az olvasóink segítségével össze­gyűjtött csokikat.

Sály - Olvasóinknak köszönhetően az idén sok-sok ajándékkal érkezett meg a Mikulás Sályba. A sályi mozgásjavító intézet gyermekeinek vittük el az olvasóink segítségével össze­gyűjtött csokikat.

Legalább 30 kilogramm csokoládéval és édességgel érkezett meg a Mikulás kedden a sályi mozgásjavító intézet gyermekeihez. Gazdag adományát olvasóinknak köszönheti, akik csatlakoztak az Észak-Magyarország csokigyűjtő akciójához.

Volt is nagy meglepetés, mert a gyerekek arra számítottak, hogy csak egy csomagot kapnak, arra nem is mertek gondolni, hogy nagy doboz csokoládék, adventi naptárak és plüssállatok is előkerülnek a jóságos nagyszakállú puttonyából. Az intézmény vezetői, gondozottai és lapunk is köszöni olvasóink, valamint a Miskolci Törvényszék és a járási bíróságok dolgozóinak adományait, amivel meglepetést szerezhettünk a gyerekeknek. Zolika hálából még egy gyönyörű dalt is elénekelt nekünk, Márk, Nikoletta és Martin pedig karácsonyi kívánságát árulta el.

Az intézet vezetőjétől megtudtuk: országos beiskolázási körzetük van, és óvodás kortól 23–24 éves korig gondozzák, nevelik a gyerekeket.

„Nekem az a kívánságom, hogy szépen tudjam rakni a lábaimat…”

A gyerekek percekig szóhoz sem jutottak, amikor egyszer csak bekopogtatott hozzájuk a Mikulás, és legalább 30 kiló csokit raktak köré a segédjei. Mert bizony ennyi édesség gyűlt össze az Észak-Magyarország csokigyűjtő akciójának köszönhetően. A csokikat és egyéb finomságokat kedden vittük el a sályi mozgásjavító intézetbe, ahol az érkezésünk igazi meglepetést okozott, hiszen a gyerekek csak délutánra várták a jóságos nagyszakállú betoppanását. A Mikulás elmesélte, hogy milyen fáradt, hiszen hosszú utat kellett megtennie idáig, és a cipekedés sem tett jót öreg vállainak. A gyerekeket viszont az érdekelte inkább, hogy mit rejtenek a piros zsákok és a karácsonyi dobozok. Határtalan örömmel nyugtázták, hogy az idén igazán jószívű volt hozzájuk a Mikulás.

Ezt persze kedves olvasóinknak köszönhetjük és a Miskolci Törvényszék, valamint a megye járási bíróságai dolgozóinak, akik sok-sok csokoládéval és egyéb meglepetéssel járultak hozzá a mozgássérült és értelmileg akadályozott gyermekek boldogságához.

Köszönjük!

A kerekesszékben ülő Máté Márk annak a doboznak örült a legjobban, ami dugig volt táblás csokikkal.

– Nem gondoltam, hogy ilyen sok mindent hoz a Mikulás. Nagyon örülök, köszönjük a sok ajándékot! – tapsol Márk örömében. – A Mikulás nagyon kedves, a gyerekek örömére ilyen jóságos, és hogy a tanulóink örvendezzenek – fogalmaz. Hozzáteszi: már készül a karácsonyra, mert tudja, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, és most adventi időszak van, azaz a várakozás időszaka. Elárulja azt is, hogy karácsonyra egy zenedobozt szeretne.

Sárosi Nikoletta is a Mikulás rengeteg ajándékán csodálkozik.

– Nagy meglepetés volt – jelenti ki. – Örömteli hangulatban vártuk a Mikulást, az első két órában Mikulás-dalokat hallgattunk. Az én kedvencem a Télapó itt van…, meg a Csendes éj…, ami karácsonyi dal. Szerintem azért kaptunk ilyen sok ajándékot, mert jók vagyunk. Itt mindenki jó – jelenti ki határozottan. Elárulja titkos vágyát: ő is egy zenedobozt szeretne. Olyat, aminek ha felnyitjuk a tetejét, zenélni kezd. De van más kívánsága is:

– Azt szeretném, hogy minden család békességben és szeretetben éljen.

Aranyos Mikulás

Egy kisfiú azért jön oda hozzánk, mert szeretné elénekelni azt a dalt, amit majd a délutáni Mikulás-ünnepségen a színdarabban fog énekelni. Gyönyörű, csengő hangján adja elő a feketerigó énekét. Majd megtudjuk tőle, hogy ő azt hitte, hogy a Mikulás csak egy csomagot hoz majd. Nagy meglepetés a számára is, hogy ennyi csokival érkezett.

– Aranyos a Mikulás. Úgy tudom, van egy nagy földgömbje és kristálygömbje is. A kristálygömbbe belenéz, abban látja a Föld minden gyerekét. Ezért tudja, hogy kinek hová kell vinnie az ajándékot – osztja meg velünk ismereteit.

Egy kerekesszékben ülő kisfiú, Váradi Martin is szeretne valamit mondani. Kicsit gondolkodik, belekezdjen-e vagy sem. De aztán bátorságot vesz:

– Én azt szeretném kérni karácsonyra, hogy szépen tudjam rakni a lábaimat. Van járó­gépem, de gyakran megkérdezik tőlem, hogy miért rakom olyan furcsán a lábaimat.

Pintér Erika tagintézmény-vezetőtől tudjuk meg, hogy a sályi mozgásjavító intézetben 91 gyermeket nevelnek, az óvodás korútól egészen a 23–24 évesig. Van óvodájuk, általános iskolájuk, szakiskolájuk, készségfejlesztő iskolájuk, valamint kollégiumuk. Országos beiskolázási körzettel rendelkeznek, és ez az egyetlen intézmény, ahol olyan gyermekeket nevelnek, akik mozgássérültek is és értelmileg akadályozottak is. Speciális szolgáltatásokat tudnak nyújtani növendékeiknek a hidromasszázstól az úszásig. 33 gyógytornász és 32 egyéb dolgozó gondoskodik a gyermekek gondozásáról, oktatásáról.


Tegyük szebbé a karácsonyukat!

Köszönjük minden kedves olvasónknak, akik hozzájárultak egy-egy tábla csokival vagy egyéb édességgel a sályi mozgásjavító intézet gyermekeinek boldogságához. Kérjük, támogassák karácsonyi Segítünk! akciónkat is, melynek adományait az idén a miskolci Szilvás Utcai Tag­óvoda gyermekeinek ajánljuk fel. Az óvodának szüksége lenne játékokra (minden mennyiségben), udvari játékokra is, a rajz- és kézműves foglalkozásokhoz szükséges eszközökre, örülnének textíliáknak is, terítőknek és babaágyneműknek. November 30-ai lapszámunkban jelent meg egy tabló, ahol a gyerekek egyéni kívánságaikat árulták el. Ha olvasóink úgy döntenek, hogy ezek közül szeretnék teljesíteni valamelyiket, akkor kérjük, szépen csomagolják be az ajándékot, és írják rá, hogy kinek szánják.

Olvasóink felajánlott ajándékait december 17-éig várjuk szerkesztőségünkbe. Címünk: Miskolc, Zsolcai kapu 3.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában