Helyi közélet

2017.12.03. 17:03

Fontos a jelen, a jövő és a múlt Vadnán

Vadna - Az élénk kulturális életet idén még tovább fokozták.

Vadna - Az élénk kulturális életet idén még tovább fokozták.

Ünnepi év 2017 Vadna életében, hiszen jubileumhoz érkezett a település és ennek megfelelően számos rendezvénnyel emlékeztek.

A munkánk során három fő területet tartottunk kiemeltnek." Bencze Péter

– Vadnán régóta kiemelt területnek számít a kultúra és a közösségi élet megtartása, fejlesztése és továbbépítése – kezdte beszélgetésünket Bencze Péter polgármester.

– Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a 700 fős községünkben főállású művelődésszervező dolgozik, aki nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kulturális élet éljen és virágozzon. Csak egy példa: van például két színjátszó csoportunk, a fiatalok „szeleburdi”, a felnőttek „csepűrágók” néven szerepelnek, és akik szabadidejükben betanulnak darabokat és elő is adják őket a rendezvényeinken. Arra is büszke vagyok, hogy évek óta számos fesztiválnak adunk otthont. Van kolbásztöltő, kemence, nemzedékek találkozója, vadnai várnapok és szüreti fesztiválunk. Ezt egészítik ki a további rendezvények, mint például a gyermeknap, a magyar kultúra napja és ugyancsak szép hagyományunk Göőz Pál egykori tanítónk emlékére a minden novemberben tartott emléknap.

– Ezt – az amúgy is élénk életet – fokoztuk még tovább idén annak apropóján, hogy Vadna fennállásának 780 évfordulója van. A dátumot ahhoz kötjük, hogy a település neve írásban 1237-ben Bors ispánnak a végrendeletében tűnt fel. Ez az esztendő kifejezetten annak a jegyében telt el, hogy ezt az ünnepi dátumot méltóképpen megünnepeljük. A „csúcspontja” egy emlékpark avatása volt Komoróczi Péter tiszteletére, aki a vadnai vár utolsó ura volt.

Még tovább erősödött

– A képviselő-testülettel a munkánk során eddig is három fő területet tartottunk kiemeltnek, ami idén még tovább erősödött – folytatta a polgármester.

– Az első, hogy szeretnénk egy „szolgáltató” települést kialakítani, olyan közösséget akarunk építeni, ahol az emberek jó érzéssel laknak és töltik mindennapjaikat, szívesen térnek haza, büszkén fogadják a vendégeiket, rokonaikat. Másodszor próbálunk itt helyben olyan szolgáltatásokat nyújtani, melyek például városokban elérhetőek. Ezért működtetjük a közintézményeinket, van edzőtermünk, kultúrotthonunk az összes szolgáltatásával, de például nyári gyermektáborokat és tanfolyamokat is szervezünk. Ezen felül végezzük a napi feladatainkat, hogy a település képe rendezett legyen.

Fotó: Ádám János

– Ennek megfelelően igyekszünk a középületeinket is folyamatosan felújítani: idén két pályázatunk kapott pozitív elbírálást, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósulhat két középületünk, a községháza és az óvoda modernizálása, energetikai korszerűsítése. A különböző engedélyek beszerzése után a munkákat tavasszal fogjuk megkezdeni. Mindkét projekt teljes támogatottságú, azaz nem kell önrészt hozzátennie önkormányzatunknak. Az óvoda felújítása azért is fontos lépés, mert szeretnénk kialakítani Vadnán egy családi bölcsődét is.

– A harmadik fő terület a múlt emlékeinek és hagyományainak megőrzése, ápolása. Sajnos a „Csodamalom – Csodavár” elnevezésű projektünk nem kapott támogatást, pedig benne szerepelt az 500 éves vízimalom teljes rendbetétele, illetve a várrom „köré épített” további látványosságok megvalósítása. De nem adjuk fel, a tervek teljesen készen vannak, figyeljük az esetleges pályázati lehetőségeket.

Megtudtuk azt is, hogy Kazincbarcikával és Sajóivánkával közösen pályáznak a három települést összekötő kerékpárút építésére.

„Már épül a szabadtéri „Lovagi park” – egy sportkomplexum –, melyben lesz kézilabda-, tollas-, lábtenisz-, tenisz- és kosárlabdapálya, illetve egy rendezvénytér, így ismét bővül a helyi szolgáltatások száma” – zárta gondolatait Bencze Péter.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában