Helyi közélet

2017.12.01. 10:10

Film arról, lehet így is az Avason…

Kistokaj - Kistokajban is aktív tagja a településért tenni akaró közösségnek.

Kistokaj - Kistokajban is aktív tagja a településért tenni akaró közösségnek.

„Segítettem festeni, a gyerekeket is átvittük takarítani…, jobb a közösségnek, a bérháznak, a lakótársaknak is, ha tisztaságban vagyunk…a mi érdekünk, gyerekeink vannak” – fogalmazza meg Béla a dokumentumfilm elején. Ha nem is ezek a több mint hatperces alkotás díjnyertes mondatai, de mindenképp összefoglalja a lényegét annak a szetlement programnak, amit a Dialóg Közösségfejlesztő Egyesület indított el 2014-ben az Avason, egészen pontosan a Szilvás utca 19. szám alatt.

Mai napig aktívan dolgozunk, Kistokaj jó terep hozzá." R. Nagy Csilla

A projektről, a lakóközösség munkájáról, a szépülő, épülő bérházról pedig R. Nagy Csilla forgatott filmet, akkor ugyanis közösségszervezője volt az egyesületnek. 2015-ben pedig újra bekapcsolta kameráját, hogy megnézze, mi történt egy év alatt a bérházban. A korábban legocsmányabb lépcsőházként emlegetett épületet 2015-ben már büszkén mutatják a lakók. Addigra lefestették a falakat, az előtetőt, újságtartót szereltek fel, a falra bordűr került. És a kisfilmből kiderül, terveik is vannak: fényképeket tesznek majd ki a bejárathoz, a régi és új Szilvásról…

A film utolsó kockái 2015-ben játszódnak, de az alkotás most nyert díjat – november 18-án – a X. Közép-európai Dokumentumfilm Fesztiválon, Migráns és Roma élet témában. „A nyertes filmek bekerülnek egy roma archívumba. Valamint Kanadában és különböző európai országok ART mozijaiban is levetítik” – tudtuk meg az alkotótól.

Együtt gondolkodni

– A film a Dialóg Közösségfejlesztő Egyesület egyik terepén, az avasi lakótelep egyik bérházában folytatott közösségfejlesztés mozzanatait, eredményeit mutatja be – mondta Csilla. – Az avasi lakótelepen az együttélés romák és nem romák között, a két kultúra különbségei miatt nem mindig felhőtlen. Ez a film egy pozitív példát mutat be: arról szól, hogyan tudnak mégis együtt gondolkodni és cselekedni egy közös ügy érdekében.

A dokumentumfilmes ma már nem dolgozik az egyesületnél – viszont még tagja annak –, de közösségfejlesztő munkáját folytatja. Jelenleg Kistokajban lakik, ahol a Tegyünk Együtt Kistokajért egyesület aktív tagja. „A Dialógnak volt egy közösségi tervezési programja, ennek egyik terepe Kistokaj volt. Elkezdtük a munkát, igazából azzal a céllal, hogy a külön-külön működő civileket összefogjuk. Mai napig aktívan dolgozunk, Kistokaj jó terep hozzá, van jóga klub, horgászok, borászok, horgolók,…A közelmúltban közösségi ünnepet szerveztünk számukra, ami nagy siker volt” – emelte ki a dokumentumfilmes.

Azt is elárulta, a vizualitás már gyerekkorában jellemezte. „Apukám a kis bérházi lomkamrát átalakította, és ott hívta elő a családi fotókat, de édesapám testvére is szeretett fotózni és filmezni is. A szupernyolcas kamerájával rótta Budapest utcáit, és felvette a szebbnél szebb építészeti remekműveket, és természetesen a családi archívumban található filmeket is neki köszönhetjük. Az egyetemi éveim előtt is volt már egy-két filmpróbálkozásom, de nagyobb tapasztalatot a kulturális antropológia szakon töltött öt év alatt szereztem a terepmunkáimról készített filmek által. Az egyetemi diplomamunkám is egy dokumentum film volt, amely a magyar alternatív zenei életet mutatta be. Később a miskolci Dialóg Egyesületnél közösségfejlesztő munkám mellett megörökítettem az egyesület által szervezett rendezvényeket, különböző közösségi eseményeket, és riport jellegű filmeket is készítettem” – sorolta.

Bemutat egy jó példát

Díjnyertes filmjét, a " target="_blank">Lehet így is című alkotást azért szereti, mert jó érzés számára, hogy bemutathat egy jó példát. „Úgy gondolom, ezek szemléletváltozást is hozhatnak az emberek életébe, és ha ez egy film hatására megtörténik, az jelenti számomra az igazi sikert. Természetesen a díjnak is örültem, és meggyorsította azt a folyamatot, ami már egy ideje zajlik bennem, hogy a dokumentumfilm irányába induljak el. Ha rátalálok egy jó témára, valószínű, hogy nem hagyom nyom nélkül elmúlni” – fogalmazott Csilla.

- ÉM-NSZR -


[related-post post_id="3693791"]

[related-post post_id="3629899"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában