Helyi közélet

2017.12.18. 18:30

„Az eredmények igazolni fogják, hogy jól döntöttek”

Mezőcsát - Eddig több mint 4,7 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés.

Mezőcsát - Eddig több mint 4,7 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés.

Tállai András országgyűlési képviselő a Csáti Újságnak adott interjújából idézünk.

A mai kormány a segélyezés helyett a munkában látja a felzárkóztatás kulcsát."

– Lassan 4 év telt el a választások óta. Hogyan értékelné az eltelt időszakot?

– A kormányzati munkával kapcsolatban három fontos eredményt sorolnék fel. Az első a családok, az otthon­teremtés támogatása (csok), amelynek sikerét mutatja, hogy a konstrukciót egyre több család veszi igénybe. A második a gazdasági fejlődés kormányzati ösztönzése, mely a foglalkoztatás növeléséhez vezetett. A harmadik fontos dolognak az ország külső és belső biztonságának megerősítését tartom.

– Országgyűlési képviselőként hogyan alakul a kapcsolata Mezőcsáttal?

– 2014 óta vagyok Mezőcsát országgyűlési képviselője, azonban már a választások előtt is próbáltam feltérképezni, milyen problémákkal is küzdenek a helyiek, mire van szüksége az itt élőknek. A pályázatokra való felkészülést, a célok átbeszélését már az önkormányzati választások után megkezdtem a polgármesterrel. Ami az itt élőket illeti, próbálok minél több rendezvényen megjelenni, hiszen itt van mód kötetlenül beszélgetni az emberekkel.

– Milyen fejlesztésekre számíthat a város?

– Ami Mezőcsátot illeti, eddig több mint 4,7 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés. Nehéz lenne minden fejlesztést itt felsorolni, de azért a teljesség igénye nélkül kiemelnék néhányat. 660 millió forintból fejleszthetjük az ipari parkot, elősegítve ezzel a munkahelyteremtő beruházások, cégek megtelepedését. 201 millió forint kerül felhasználásra Mezőcsát város leromlott városrészein élő lakosok felzárkóztatására. Az új közösségi ház és könyvtár építésére, valamint a termálfürdő visszavásárlására összesen 450 millió forintot szavazott meg a kormány, a tanuszoda építésére pedig 350 millió forint érkezett. Szintén kormányzati támogatásból, 181 millió forintból újult meg a Kölcsey, Gyóni Géza, valamint Kolozsvári utcák burkolata, de megszépült a házasságkötő terem és az élelmezési központ is. 150 millió forintnyi támogatás szolgált a polgármesteri hivatal, a Hősök terén, valamint az Árpád utcában található óvodák, valamint az orvosi rendelő energetikai korszerűsítésére, sőt az óvodák esetében egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően a fejlesztés forrásait további 190 millió forinttal egészítheti ki a város.

– Ezek tehát már elnyert források. Vannak még további elképzelések is?

– Igen, a Vasút és Tisza utca csapadékvíz-elvezetésének megoldása, a tornaterem, az általános iskola és a pedagógiai szakszolgálat energetikai korszerűsítése is a tervek között szerepel. További, több mint 800 millió forint értékű pályázat vár döntésre, amely az oktatás színvonalának, a kulturális intézmények programjainak fejlesztését, a járóbeteg-szakellátás körülményeinek javítását, a fiatalok számára bérlakásprogram indítását, a piac kialakítását, valamint a külterületi helyi közutak fejlesztését szolgálná. 500 millió forint juthat a leromlott városi épületek rendbetételére, bérlakások felújítására, szabadidőpark, játszótér, kerékpárút kialakítására.

– Milyen eredményeket említene meg a közfoglalkoztatás területén?

– A mai kormány a segélyezés helyett a munkában látja a felzárkóztatás kulcsát. A kormány által támogatott közfoglalkoztatás Mezőcsáton átlagosan 400 ember számára nyújt munkalehetőséget, illetve megélhetést. Zöldség termelés-feldolgozás, betonelemek, valamint térkő gyártása, kerámia ajándéktárgyak, fa utcabútorok készítése valósul meg a programnak köszönhetően, de brikettálásba is belefogott az önkormányzat. Úgy gondolom, ha a mezőcsáti emberek visszatekintenek arra, hogy hol állt a város 2014 előtt és a fejlesztések nyomán hova jut majd el, úgy gondolom, büszkén vállalhatják a 2014-es országgyűlési választásokon hozott döntésüket.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában