Helyi közélet

2017.11.03. 14:52

Reformáció 500, a zene nyelvén Miskolcon

Miskolc - Oláh Vilmos hegedűművész lesz november 6-án a Miskolci Szimfonikus Zenekar vendége.

Miskolc - Oláh Vilmos hegedűművész lesz november 6-án a Miskolci Szimfonikus Zenekar vendége.

Nagyszabású produkcióval készül a Miskolci Szimfonikus Zenekar a reformáció 500. évfordulójára, Felix Mendelssohn-Bartholdy: Lobgesang (Dicsőítő ének) címet viselő szimfonikus kantátáját, másképpen: II. szimfóniáját szólaltatja meg az együttes november 6-án.

A Dicsőítő ének eredetileg a könyvnyomtatás feltalálásának 400. évfordulójára készült. Szövege a Biblia különböző részeiből – főként a Zsoltárok Könyvéből – való; előadói apparátusa vegyeskart, három szólistát és zenekart foglal magában.

A mű eszmei síkja végső fokon összekapcsolja a világi és vallásos tartalmakat: az újszövetségi szavak a mű dramaturgiai csúcspontján – „Elmúlt az éjszaka, a nappal pedig eljött; vessük el ezért a sötétség cselekedeteit, és öltsük föl a világosság fegyvereit” – latens módon az emberiség új korszakára is vonatkoznak, amely a könyvnyomtatással következett el, hiszen a Gutenberg által elsőként kinyomtatott könyv épp a Biblia volt.

Mendelssohn választékos nyelvezetének egyik zenetörténeti előzményéül szolgált Mozart kifinomult lírája. Az A-dúr hegedűverseny (1775) bővelkedik költőibbnél költőibb szakaszokban, s ugyanúgy a szerzőre jellemző játékos szellemességekben. Példaként, a finálé kecses, gáláns menüettzenéjébe egyszer csak „civilizálatlan” hangú törökös epizódot iktatott Mozart, melynek zenei világa ráadásul a magyar verbunkosmuzsika fordulataival is rokon.

A versenyművet tolmácsoló Oláh Vilmos a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestere, aki szólistaként már négy földrészen járt eddig.

- ÉM -


A koncertről

Időpont: november 6. (hétfő) 19.00

Helyszín: Művészetek Háza.

Műsor:

Mozart: A-dúr hegedűverseny (K. 219)

Mendelssohn-Bartholdy: Lobgesang (II. szimfónia), Op. 52.

Előadók:

Miskolci Szimfonikus Zenekar, Oláh Vilmos (hegedű), Herczenik Anna, Ács Gabriella, Szerekován János (ének), közreműködik a Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus (művészeti vezető: Gergely Péter Pál).

Vezényel: Gál Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában