Helyi közélet

2017.11.29. 09:03

„Nagy ezüstcsillag volt a fa tetején!”

Miskolc - Kérjük kedves olvasóinkat, segítsenek a Szilvás Utcai Tagóvoda gyermekinek karácsonyát szebbé tenni!

Miskolc - Kérjük kedves olvasóinkat, segítsenek a Szilvás Utcai Tagóvoda gyermekinek karácsonyát szebbé tenni!

Az óvodában már minden csoportban várják a Mikulást a gyerekek, és persze az utána következő karácsonyt. Erről tanúskodnak a téli ünnepeket idéző dekorációk, az adventi koszorúk, a Mikulássapkák és rénszarvasszarvacskák. Hétfőn az Avastetői Óvoda Szilvás Utcai Tagóvodájában jártunk, mégpedig azért, mert az idén ennek az intézménynek ajánljuk fel a karácsonyi Segítünk! akciónk keretén belül összegyűjtött adományokat.

Cementet kértem, mert papóval egy szökőkutat szeretnénk építeni." Demeter Áron

Nem könnyű

Tudvalevő, ebbe az óvodába nem a legtehetősebb családok gyermekei járnak. Csak egy adat, amit a tagóvoda-vezető, Kiss Edit mondott el portálunknak: az óvoda 85 gyermeke közül szinte mindenki jogosult az ingyenes étkezésre, csak két szülő fizet ezért.

Tehát 83 gyermek családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el a 122 ezer 410 forintot (ez most a hivatalos szám). Több szülő részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben hátrányos helyzetük miatt. Nem minden szülőnek van munkahelye, vagy ha van, keveset keres.

Más családokban az okoz anyagi gondot, hogy három vagy annál több gyermek van, vagy hogy a szülők csak alkalmi munkából élnek. Aztán vannak olyan családok is, akik albérletben laknak az Avason, és mire kifizetik a bérleti díjat és a rezsit, nem sok marad a megélhetésre.

Van olyan kisgyermek is, aki anyaotthonban él az édes­anyjával, és vannak olyan apukák, akik kénytelenek voltak külföldön munkát vállalni a jobb megélhetés reményében. Egyszóval nem könnyű az óvodások családjainak a helyzete, de a tagóvoda-vezetőnek az a tapasztalata, hogy minden szülő igyekszik lehetőségeihez mérten mindent megadni a gyermekeinek.

Ajándék a jóknak

– Most már nincs olyan növendékünk, akinek az elmúlt karácsonykor ne lett volna karácsonyfája vagy ne kapott volna ajándékot. Bizony, korábban előfordult, hogy a családnak nem volt mit a fára tenni, így aztán nem is állítottak karácsonyfát. Az ajándékra pedig sok szülő már a nyáron elkezd spórolni. A legdrágább játékokat persze nem engedhetik maguknak, az a fontos, hogy minden gyerek találjon valamilyen meglepetést a fa alatt – vázolja a helyzetet Kiss Edit.

Ellátogatunk a Katica csoportba, hogy megtudjuk, vajon a gyerekeknek milyen élményeik vannak a karácsonyról.

Koza Pétert kérdezni sem kell nagyon, csillogó szemekkel elmeséli, hogy neki otthon és az oviban is volt karácsonyfája.

– A legjobb az volt, hogy amikor anya sütötte a süteményt, akkor én is segítettem neki. Mézes sütit sütöttünk, ide is hoztam be a gyerekeknek. Csináltunk neki szemet, szájat és orrot – nevet Peti, ahogy visszaemlékszik a mókás mézes sütikre.

Sebők Léna azt is tudja, hogy ki hozza az ajándékokat: a Télapó és a Jézuska.

– Nekem Jézuska tavaly Malackát hozta el a Micimackóból, meg egy babát – újságolja a kislány. Aztán eszébe jut, hogy az idén már máshol lesz a karácsony. – Elköltöztünk. Közel a városhoz. Van ott egy olyan jó fagyizó, ahol olyan sok fagyit adtak, hogy meg sem tudtam enni.

Visszatérve a karácsonyra felidézi, milyen is volt a tavalyi. A karácsonyfájukon ezüst színű csillagok voltak, a fa tetején is volt egy szép csillag.

Cementet kért

– Azért kapnak a gyerekek ajándékot, mert jók. Aki nem az, annak a Télapó virgácsot hoz – árulja el az ajándékozásról szerzett tapasztalatait Léna. Azt is elmondja, hogy ő is szeret ajándékozni. Karácsonyi rajzokat készít, odaadja a Mikulásnak és Jézuskának, de a Mikulásnak egy kis rágcsálnivalót is kikészít majd, hiszen biztosan megéhezik, mire minden gyerekhez eljut.

Kulcsár Tünde Sarolta is szívesen emlékszik a tavalyi karácsonyra.

– Jó volt, mert karácsonyfa és ajándékok is voltak. Kaptam egy plüss kiscicát, nagyon örültem neki. Együtt díszítettük a fát, anya, apa és én. Én tettem fel rá a gömböket – újságolja büszkén.

Demeter Áron Marcellnek pedig különleges kívánsága volt az idén.

– Cementet kértem, mert papóval egy szökőkutat szeretnénk építeni a házánál –mondja kicsit szégyenlősen a kisfiú, mert valószínűleg tudja, hogy azért ez elég furcsa karácsonyi kívánság. A tavalyi ünnepre pedig úgy emlékszik, hogy nagyon szép volt a karácsonyfájuk, sok színes gömbbel. Csak az a baj, hogy a csúcs eltört. Áron gyurmát kapott akkor, örült neki, de azóta az már kiszáradt.


Segítsenek szebbé tenni!

Kérjük kedves olvasónkat, segítsenek szebbé tenni a Szilvás Utcai Tagóvoda gyermekeinek karácsonyát! Hamarosan megjelenik portálunkon egy tabló, melyen a gyerekek egyéni kívánságairól olvashatnak. Ha úgy döntenek, hogy egyéni kívánságokat teljesítenek, akkor kérjük, szépen csomagolják be az ajándékot, és írják rá, hogy kinek szánják.

Az óvodának egyébként szüksége lenne játékokra (minden mennyiségben), udvari játékokra is, a rajz- és kézműves foglalkozásokhoz szükséges eszközökre: rajzlapok, színes papírok, origami papírok, kartonok, krepp-papír, színes ceruzák, festékek, ecsetek, ollók, hurkapálcikák, saslikpálcák és ragasztók. Örülnének textíliáknak is, terítőknek és babaágyneműknek. Olvasóink felajánlott ajándékait december 17-éig várjuk szerkesztőségünkbe.

Címünk: Miskolc, Zsolcai kapu 3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában