Helyi közélet

2017.11.07. 12:05

Elindult a krízisidőszak - Pluszhelyek az éjjeli menedékhelyen

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az esztendők óta utcán élő hajléktalanok szerint hiába van november, az időjárás még kegyes hozzájuk. A nagyobb hidegek egyelőre elmaradtak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az esztendők óta utcán élő hajléktalanok szerint hiába van november, az időjárás még kegyes hozzájuk. A nagyobb hidegek egyelőre elmaradtak.

Szállás nem kell, de egy tál meleg étel, forró tea mindig jöhet – jelentette ki Pál, aki már hat éve hajléktalan. Elmondása szerint az idei ősz elég enyhe, és hiába kezdődött el a november, ő még nem fázik. „Az éjszakák sem hidegek, vagy csak megszoktam már a kint létet. Betakarózom rendesen, gond egy szál sem…” – tette hozzá.

Hiába az enyhe idő, november elseje után hivatalosan is megkezdődik a hajléktalan-­ellátásban a krízisidőszak. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek megerősített szolgálattal készülnek a télre. A cél: senki ne fagyjon meg az utcán, a fűtetlen lakásában. Közben persze a hajléktalan embereket segítő rehabilitációs programokat sem hanyagolhatják el.

– Az idén plusz 58 férőhellyel több van az éjjeli menedékhelyünkön, így összesen 138 embernek tudunk szállást adni éjszakára – tudtuk meg Grubert Rolandtól, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének vezetőjétől. Azt is elmondta, míg korábban csak hétköznaponként tartottak nyitva az éjjeli szállások, az idén mindennap betérhetnek a rászorulók.

Adatokat sorolva elmondta, átmeneti szállásukon száz embernek tudnak helyet biztosítani, a nappali melegedőjükben is ennyien férnek el, illetve idősotthonukban 60 férőhely van. Hétköznaponként népkonyhát is működtetnek, ahol 200 adag ételt osztanak ki a rászorulóknak.

A vöröskereszt utcai szolgálata is kibővült az idén, már este 10-ig dolgoznak, felkutatják a rászorulókat, konzervet, takarót, tisztítószereket, gyertyát visznek az embereknek, miközben igyekeznek őket meggyőzni, a hideg időben ne legyenek az utcán.

Értesítsék!

„Krízis idején minden erőforrást az emberélet védelmére kell fordítani” – vallja a Hajléktalanokért Közalapítvány. Ezért közleményben hívták fel arra a lakosság figyelmét, ha hajléktalant látnak, értesítsék az éjjel-nappal hívható regionális diszpécserszolgálatok valamelyikét. A diszpécserszolgálatok elérhetőségei megtalálhatóak a Hajléktalanokért Közalapítvány honlapján. A megyei szám: 46/530-268.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában