Helyi közélet

2017.11.20. 14:41

Begördült Miskolcra a Paks II. mozgó kiállítása

Miskolc - Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Paks II. társaság tájékoztató járművén, amely őszi körútján Miskolcra (az ITC Székház elé) is ellátogatott.

Miskolc - Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Paks II. társaság tájékoztató járművén, amely őszi körútján Miskolcra (az ITC Székház elé) is ellátogatott.

Fontos kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők a Paks II. társaság tájékoztató járművén, amely őszi körútján Miskolcra is ellátogatott és még ma is megtekinthető.

Miért fontos?

„Az általános műveltséghez ez is hozzátartozik, hiszen például egy népszavazásnál, vagy bármilyen lakossági fórumon nagyon fontos, hogy tájékozottak legyenek a gyerekek – mint jövendő szavazók is –, hogy megfelelően tudjanak dönteni. Rendelkezzenek azokkal az információkkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy helyes döntést meghozzanak, akár egy radioaktív tározóval kapcsolatban, akár Paks bővítésével kapcsolatban” – mondta Kozma Ágnes, a miskolci Andrássy Gyula Szakgimnázium matematika-fizika-informatika tanára (aki a 12/b-sekkel vett részt az eseményen) arra, hogy miért fontos látogatásuk.

„Az atomenergiának van jövője, hiszen pillanatnyilag nincsen megfelelő más energiaforrásunk. A jövője igazándiból a fúziósnak lenne, amelynek kísérletei már folynak, ám addig, ameddig az nem valósul meg, muszáj atomenergiát használni. Igazán a radioaktív hulladékból adódó problémákat kellene megoldani. Egyébként én biztonságosnak tartom az atomenergiát.

Felvetésünkre, hogy – mint alternatíva – szél- és nap­energiát tudnánk-e használni, Kozma Ágnes úgy felelt, hogy szerinte nem tudná kiváltani Paksot, hiszen nem olyanok Magyarország természeti viszonyai.

„Gyakorlatilag a hazai szélfarmok az összes helyet kihasználták, a többi nem gazdaságos, míg a napelemek előállítása is sok energiába és környezetszennyezésbe kerül. Vízerőműveket nem érdemes építeni, mert nincsenek olyan folyóink, ugyanakkor a geotermikus áll még rendelkezésre, ám elenyésző ahhoz képest, amennyi energiát abból ki tudnánk nyerni” – foglalta össze érveit a tanárnő.

Interaktív táblákon

Krajnyák Szabolcs, az Andrássy diákja a Paks II. kapcsán kérdésünkre arról beszélt, hogy hatalmas a beruházás, amely „Magyarország 70 százalékát fogja lefedni elektromos hálózatban”.

„Maga a megújuló energia jó, de ahogy tudom, annak a kiépítése sokkal költségesebb és sokkal több helyet foglal el, mint a Paks II., és ez utóbbi olcsóbb és korszerűbb is – fogalmazott a végzős diák, aki gépészmérnök szeretne lenni.

A mozgó kiállításon az érdeklődők interaktív táblákon ismerkedhettek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhattak a Paks II. beruházás jelentőségéről, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhették többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, és virtuális sétát tehettek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatók felmérhették a témában szerzett tudásukat is, és a tesztet helyesen kitöltők ajándékot kaptak.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában