Helyi közélet

2017.10.07. 18:58

„Vállalni kellett a harcot”

Sátoraljaújhely - Széphalomban mondott ünnepi beszédet Áder János köztársasági elnök.

Sátoraljaújhely - Széphalomban mondott ünnepi beszédet Áder János köztársasági elnök.

A széphalmi Kazinczy-kertben tartották október 6-án azt az ünnepi megemlékezést, amelyen részt vett és beszédet mondott Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Megőszült a föld

– Tisztelt Megemlékezők! A megőszült föld október hatodikán tizenhárom magyar honvédtiszt holttestét fogadta magába – mondta beszédében Áder János. – Tizenkilenc nappal később, 1849. október 25-ének hajnalán a porkoláb újabb elítélt rabot kísért ki cellájából. Újabb szabadságharcos katona vére öntözte a bánatában megőszült aradi földet: Kazinczy Lajos honvéd ezredesé. Kazinczy Lajos a család legkisebb gyermekeként csak rövid ideig érezhette magán az atyai figyelmet. 11 éves volt, amikor apját, Kazinczy Ferencet itt, Széphalmon eltemették. Kazinczy Ferenc a „jót s jól” üzenetét hagyta gyermekeire. Hogy a becsületes munkának nemcsak az egyén, hanem a közösség is haszonélvezője.

Törvényes joguk volt

– Magyarországnak törvényes joga volt megvédenie az uralkodó által szentesített vívmányokat. És mert békében nem ment, vállalni kellett érte a harcot. És mert a harc sem vezetett sikerre, meg kellett halni érte. A megtorlók úgy hitték, hogy az élen járó katonák kivégzésével a bátorságot is kiirtják mindazokból, akik mögöttük harcoltak, bennük bíztak. A haza – veszteségei révén – megfogyatkozott, de minden érte hozott áldozattal csak még erősebb lett. A haza a velünk, bennünk és általunk tovább élő múlt és a jövő ígérete. Lassan 170 esztendeje nincs az a külső hatalom vagy belső viszály, nincs az a megtorlás vagy az a feledékeny, felelőtlen kor, nincs az a diktatúra, és nincs az az egyébként mindent megkérdőjelező nemzedék, amely kitéphetné azt onnan – mondta Magyarország köztársasági elnöke.

Áder János beszéde után sátoraljaújhelyi és bodrogszerdahelyi diákok műsora következett, majd dr. Hörcsik Richárd, Zemplén országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, évszázadokon keresztül Zemplén szülöttei is kivették a részüket az ország szabadságának kivívásáért. „Itt élt Kazinczy Ferenc, aki megmentette a magyar nyelvet, és itt nevelkedett Kazinczy Lajos, aki életét adta a szabadságért” – mondta dr. Hörcsik Richárd.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában