Helyi közélet

2017.10.15. 15:17

Toldi-szobrot avattak Bükkábrányban

Bükkábrány - Arany János hőse, Toldi Miklós szobrát avatták fel a bükkábrányi iskola udvarán.

Bükkábrány - Arany János hőse, Toldi Miklós szobrát avatták fel a bükkábrányi iskola udvarán.

A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, az Aranykor Bükkábrányban kezdte meg Borsod megyei túráját. Az autóbuszos, interaktív elemeket felvonultató vándorkiállítás Sajószentpéteren, Sátán, Miskolcon, s valószínűleg Sátoraljaújhelyen, illetve Széphalmon is bemutatkozik.

– Idén ünnepeljük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját, ezért márciustól jövő márciusig Arany János Emlékévet hirdettek, amelyre a kormányzat kétmilliárd forintot költ. Kiállításokat, táborokat szerveznek és kiadványokat is készítenek ez alkalomból. A vándorkiállítás a leglátványosabb rész, a modern informatikai eszközökön kívül mechanikai és optikai trükkökkel tettük izgalmasabbá a költő életművét – mondta Thuróczy Gergely irodalmi muzeológus. Maga a busz külseje is része a kiállításnak, a Toldi-képregény kockáihoz ugyanis meg kell találni a megfelelő idézeteket.

Derekasné Orosz Andrea, az Arany János Általános Iskola igazgatója kifejtette, az iskola névadója miatt is nagyon örültek a kiállításnak, s maguk is készültek az alkalomra, egybekötötték az EU Kódolási Héttel, s Arany János-verseket rejtettek QR-kódokba. Az iskola udvarán fölavatták Toldi Miklós faragott szobrát is.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában