Helyi közélet

2017.10.08. 00:11

Laci álma azóta valóra vált Miskolcon

Miskolc - A 25 évvel ezelőtti fotót most Miskolcon készíthették el újra, és a Baráthegyi Majorságot is megnézhették.

Miskolc - A 25 évvel ezelőtti fotót most Miskolcon készíthették el újra, és a Baráthegyi Majorságot is megnézhették.

„A Jóisten ajándékot adott Miskolcnak és környékének” – ezekkel a szavakkal méltatta Anthony Thompson angol önkéntes a Szimbiózis Alapítvány munkáját, a Baráthegyi Majorságban folytatott tevékenységét. Az önkéntes nem egyedül, hanem Richard Swales önkéntessel érkezett Miskolcra, hogy megnézzék, hogyan vált valóra Laci álma…

Eljöttünk megnézni, hogy ebből a magból mekkora fa lett." Anthony Thompson

Jakubinyi László egy angol újság fénymásolatát mutatta pénteki sajtótájékoztatóján. Az újságcikk 1992-ben jelent meg, és az egyik fotón ő maga látható Anthony Thompsonnal és Richard Swalesszel. Az újságcikk címe magyarra fordítva: Laci álma nemsokára megvalósul. Igaz, a Lacit nem sikerült helyesen leírnia az angol újságírónak, így az alapítvány elnökét csak Lotsiként említi. Bár akkor az alapítvány és a majorság még nem létezett, pont ezek voltak az álmok.

„A két angol önkéntessel Erdélyben találkoztam, ahova ők segélyszállítmányt vittek 25 évvel ezelőtt. Engem valójában ők fedeztek fel, és vittek el egy angol, fogyatékos embereket ellátó szociális farmra, megmutatva, hogy milyen az álmom angol valósága. Nem ott, és nem úgy, de végül sikerült valami hasonlót létrehoznom itt Miskolcon. Majd Anthonynak és Richardnak 1997-ben lejárt a hároméves missziója, és sajnos a kapcsolat is megszakadt köztünk. Három évvel ezelőtt azonban rám találtak a Facebookon, és újra felvettük a kapcsolatot, most pedig megmutathattam nekik, mit sikerült elérnünk a Baráthegyi Majorságban” – sorolta Jakubinyi László.

A magból fa

– A 25 évvel ezelőtti ötlet egy mag volt, a mi feladatunk pedig az volt, hogy öntözzük, most eljöttünk megnézni, hogy ebből a magból mekkora fa lett – fogalmazott Anthony Thompson.

„Jó látni ennyi emberséget, amivel az alapítvány működik, működteti a majorságot” – emelte ki Richard Swales, aki annak idején egyéves szabadságra ment, hogy az erdélyi gyerekeket segíthesse, adományokat szállítson az ottani árvaházaknak.

Jakubinyi László arra is kitért, nem szeretnének újabb 25 évig nem tudni egymásról, sőt szorosabb együttműködésben gondolkodnak. Ennek keretében közös projektjeik lehetnek, tanulmányutakat szervezhetnek, sőt még kisfilm is készülhet munkájukról.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában