Helyi közélet

2017.10.23. 15:33

Interjú: Birdsday

Sárospatak - Nem gondoltuk, hogy találunk olyan előremutató zenét Borsodban, ami popként is tökéletesen működik. A Birdsday-re azonban érdemes figyelni, ha innovatív, de mégis könnyen befogadható zenére vágyik az ember. A két sárospataki srác (Ujvári János és Vigh Vajk) mesélt nekünk a mindennapjaikról, az új albumról és a jövőbeli terveikről.

Sárospatak - Nem gondoltuk, hogy találunk olyan előremutató zenét Borsodban, ami popként is tökéletesen működik. A Birdsday-re azonban érdemes figyelni, ha innovatív, de mégis könnyen befogadható zenére vágyik az ember. A két sárospataki srác (Ujvári János és Vigh Vajk) mesélt nekünk a mindennapjaikról, az új albumról és a jövőbeli terveikről.

BOON: Honnan indul a Birdsday? Honnan indultok ti?

Vajk: Az egész történet Sárospatakról indul, ahol évfolyamtársak voltunk a REFI-ben. A Birdsday előtt rengeteg különféle zenei stílusban tevékenykedtünk, de most úgy érezzük, rátaláltunk a sajátunkra.

Körülbelül öt éve zenélünk közösen, előtte egyénileg is bontogattuk a szárnyainkat, de hamar rájöttünk, hogy együtt hatékonyabban tudunk dolgozni."

BOON: Miben nyilvánul meg ez a hatékonyság?

János: Mindketten különböző zenei háttérrel rendelkezünk, ezáltal más perspektívából látjuk a zenét, mint művészetet. Mondhatjuk úgy is, hogy “más a fülünk”. Ezáltal kiegészítjük egymást és más-más feladatokat látunk el.

BOON: Hogyan épülnek fel ezek a zenei feladatok?

Vajk: Jani része jellemzően a kreatív-alkotói munkafolyamatok és a zeneírás, én pedig zömmel hangtechnikai aspektusból tekintek a zenékre, a profi hangzásért felelek. Így egymást tudjuk inspirálni.

BOON: A zenei dolgokon kívül milyen feladatokat láttok el?

János: Ma már nem elég a zenék elkészítése, legalább ugyanakkora munka azt az emberek fülébe juttatni. Nálunk az egész projekt menedzselése, a közösségi média és kommunikáció is a mi kezünkben van. De mi ezt pont így szeretjük.

BOON: Nagyobb az alkotói szabadság?

Vajk: Fogalmazhatunk így is, már a kezdeti időszakokban úgy éreztük, egyedi arculatot akarunk, olyat, amilyet más nem tud. Ez a felfogás a zenéinkről is visszatükröződik.

BOON: A frissen megjelent albumotokat is ez ihlette?

Vajk: Az album egy hosszú folyamat eredménye, mi alapból sok zenét készítünk, de ezek nagy része nem lát napvilágot. A sok ötletből azonban ezt az öt zenét annyira egységesnek érezzük, hogy ezeket szerettük volna egy albumként kiadni.

Az albummal szeretnénk megmutatni az általunk megalkotott hangzásvilág alapjait. A madárkás zenéket."

BOON: Honnan jön a "madárkás zenék" kifejezés?

János: A zenéink hangulatát jellemzően a madárcsicsergésekből merítjük. Ugye a madarak is dallamokat játszanak, ugyan úgy zenélnek nekünk ők is. Ezekből a dallamokból indítjuk a dalokat, és a saját ízlésünkre formáljuk őket.

BOON: Mi inspirál titeket?

János: Mikor, mi. Van, hogy egy jó élmény, vagy egy erős érzelmi impulzus, ami ihletet ad. Vannak termékenyebb időszakok, de vannak kevésbé produktív napok is. Ilyenkor kell egy kicsit visszavonulni, és ingereket, hatásokat gyűjteni. A kreatív tevékenység így működik. Van belégzés és kilégzés.

A madarak is dallamokat játszanak, ugyan úgy zenélnek nekünk ők is. Ezekből a dallamokból indítjuk a dalokat."

BOON: Nem fenyegetnek veszélyeket ezek a váltakozó időszakok?

Vajk: Szerencsére amikor éppen egy kreatívabb időszakban vagyunk, akkor nagyon nagyüzemben termelünk, így jóval előre be vannak tervezve a zenék. Előre dolgozunk, így mindig van mihez nyúlni.

BOON: Mik a jövőbeli terveitek?

János: Jelenleg az album körül forog minden, az egyik dal hivatalos szövegvideója a napokban jelent meg, és ez még csak a kezdet. Menetelünk tovább, a 2018-as évre már kezdenek kirajzolódni a célok. Mindig előre nézünk és keressük a lehetőségeket. A lényeg a folyamatos fejlődés.

- BOON-FL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában