Helyi közélet

2017.10.01. 16:07

„Hálót” adnak ajándékba a prügyiek a kárpátaljai gazdálkodók kezébe

Prügy - Tizenegy mázsa vetőmagot ajánlottak fel az Ukrajnában élő magyar gazdálkodóknak.

Prügy - Tizenegy mázsa vetőmagot ajánlottak fel az Ukrajnában élő magyar gazdálkodóknak.

Szerdán délelőtt a helyi lelkész és Koncz Ferenc, a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás elnökének jelenlétében pakolták autóra a raklapokat, hogy a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálatának jóvoltából előbb Debrecenbe, majd onnan Ukrajnába induljon a szállítmány.

Az ebből termő búza elég lesz 170–200 hektár beültetésére." Rácz László

Kárpátaljára utaznak

A háttérben zúg a nyitott csarnokban a gépsor, amely válogatja, előkészíti, adagolja, zsákolja a búzát, de a raklapokon már fémzárolt, címkézett zsákokban várják a magok, hogy hosszú útra keljenek és Kárpátalján eredhessenek meg az ottani földben. Ott a Kárpátaljai Magyar Református Egyház Szeretetszolgálata gondoskodik majd a szétosztásról: rászoruló magyar egyéni gazdálkodók kaphatják meg a vetőmagot, hogy abból ültethessék el a jövő évi búzatermést. Nagy Károly lelkész hangsúlyozza: mindenben igyekeznek segíteni, hogy a nemes felajánlás célba érhessen, és megalapozza a következő évek búzatermését az ottani gazdálkodóknál.

A Prügyi MG Zrt. 2100 hektáron gazdálkodik, 82 embert foglalkoztatva. Tizenegy éve épült a modern berendezésekkel felszerelt üzemük, amelyből egy évben kétezer tonna vetőmag kerül ki – ezzel Borsod, Heves és Nógrád megyében a legnagyobb vetőmag-előállítók. Többször vettek már részt adományozásban, így az ország kenyeréhez is adtak búzát, de azt gondolták, idén valami mást szeretnének, másképpen segíteni.

Miért épp vetőmagot?

– Ha búzát adunk, amiből liszt lesz, vagy lisztet, akkor persze egy jó dolog, segítség, de nem hosszú távon. Én azt mondtam, hogy nem halat kell az emberek kezébe adni, hanem hálót, hogy halat tudjanak fogni. Ezért gondoltam azt, hogy inkább vetőmagot adunk – mondja Rácz László, a zrt. igazgatóságának elnöke.

A 11 mázsa vetőmagot öt gazda kapja, akik öt hektárt tudnak beültetni belőle. Az azon megtermő búza már elég lesz 170–200 hektár beültetésére, így válik a segítség igazán naggyá.

– Elsőfokú, a legjobb minőségű vetőmagokat küldünk. Ősi magyar földbe, magyar fajtákat, a fele kolompos, a másik fele pedig a békés fajtából való – magyarázza az elnök. Aki nagyon örül annak, hogy a reformátusokban együttműködő partnerekre találtak, és így sikerül véghezvinniük ezt a nemes célt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában