Helyi közélet

2017.10.13. 16:28

Fórum az alapellátás megerősítéséről

Miskolc - A megyénkben magas számú, tartósan betöltetlen háziorvosi praxis is napirendre került.

Miskolc - A megyénkben magas számú, tartósan betöltetlen háziorvosi praxis is napirendre került.

A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Orvosi és Egészségügyi Szakbizottsága, illetve a helyi orvosi és háziorvosi szervezetek meghívására csütörtökön Miskolcon tartott előadást Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese.

A téma az alapellátás megerősítése volt, így főleg megyei háziorvosok foglaltak helyet a közönség soraiban, illetve kérdeztek az előadás után. Prof. dr. Berkő Péter, a Miskolci Akadémiai Bizottság alelnöke köszöntötte a fórum résztvevőit és szólt arról, hogy fontos beszélni az egészségügy problémáiról, még ha ebben a ciklusban „valami el is kezdődött”.

Fotó: Kozma István

Rétvári Bence szerint a többletfinanszírozás önmagában nem oldja meg az egészségügy problémáit, de anélkül nem lehet elkezdeni semmit. Így 2010 után folyamatosan emelték az ágazat finanszírozását, amely 1500 milliárd forintról 2018-ra 2315 milliárdra bővült. 2015-től négy év alatt évenként 130 ezer forinttal emelték a praxisok támogatását, így ma az alapellátásban 40 százalékkal több pénz van, mint 2010-ben.

A praxisvásárlási és letelepedési pályázatoknak köszönhetően három év alatt 1,53 milliárd forint támogatással 198 praxist juttattak orvoshoz. Idén 2,25 milliárd forintra emelték a keretet, és 60 hónapja betöltetlen praxis betöltésére akár 20 millió forintot is igényelhetnek a pályázók.

A fórum résztvevői a magas bürokráciáról, papírmunkáról, az e-receptrendszer bevezetése körüli bizonytalanságról, a szakmai továbbképzés hiányáról, illetve az utánpótlásról, az orvosképzésről kérdezték főleg a miniszterhelyettest, illetve mondták el észrevételeiket. Rétvári Bence a felvetett problémák megfontolását ígérte, illetve észrevételek felvetésére, javaslatok megtételére biztatta a szakmai szervezeteket a jövőben is.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában