Helyi közélet

2017.10.14. 11:14

Félretették a munkát egy napra, hogy ott segítsenek, ahol szükség van rá

Miskolc - Együtt dolgoztak az alapítvány munkatársaival és ellátottjaival az önkéntesek.

Miskolc - Együtt dolgoztak az alapítvány munkatársaival és ellátottjaival az önkéntesek.

„Majd holnap dolgozom. Ma neked segítek.” – ez a felirat állt a Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Systems Magyarország dolgozóinak pólóján, akik pénteken az idei Önkéntes Napon dolgoztak.

Nagy segítség ez a nap nekünk, sok munkát elvégzünk." Jakubinyi László

A környezetért is

Miskolcon, a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságában ragadtak szerszámot mintegy húszan, jellemzően a megye különböző településeiről, de az egyik önkéntes például Budapestről jelentkezett a miskolci munkára, mert kifejezetten itt szeretett volna segítséget nyújtani.

Tavaly a Baráthegyi Majorságban is ültettek facsemetéket, amelyek egyéves növekedését reggel azonnal le is ellenőrizték és elégedetten konstatálták az önkéntesek. Faültetésben azonban idén sem volt hiány a Szimbiózis Alapítvány telephelyén, ezúttal száz örökzöld tujafa került a talajba.

A Baráthegyi majorságban bár több épület is található, a szemet mégis azonnal a fából épült Diósgyőri Játszóvár vonzza magára, amely az önkéntes nap után még szebb környezetet kapott. A vár mögötti domboldalt ugyanis szépen elboronálták, az aljába vesszőből font kerítés került, majd beültették a száz tujafát.

A talajt is védik

Ahogy Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke mondja: ezek a fák nem csak díszítik a jövőben a rézsűt, a gyökereik meg is kötik a talajt, így védik az eróziótól.

A játszóvár körül eddig csupán egy gyalogösvény volt, ám most természetes anyagok felhasználásával egy mezítlábas park, vagyis taposóösvény készülhetett el.

– Egy nemrég kivágott nyírfa adja a keretet, amelyet sínszerűen fektetünk le körbe 36 méter hosszan. Két méterenként fakkok lesznek, amelyeket különböző anyagokkal (homokkal, kaviccsal, faforgáccsal, szelídgesztenyével) töltünk fel.

Ezek ingerlik majd a gyerekek végtagjait, amikor mezítláb, vagy akár négykézláb végigmennek rajta, ami sokat segíthet a fejlesztésükben, ugyanis a különböző anyagok különböző idegvégződéseket stimulálnak, aminek terápiás hatása van – magyarázza az elnök.

Ez a legnagyobb önkéntes napunk 33 helyszínen." Polefkó István

Illatterápia

Emellett az önkéntesek járdát betonoztak, tereprendezést és levendulaültetést végeztek a nemrégiben kialakított aromaterápiás ház körül, ahol illatterápián vehetnek részt a jövőben a beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek.

– Nagy segítség ez a nap nekünk, az ellátottainkkal és az önkéntesekkel közösen sok munkát tudunk elvégezni – teszi hozzá Jakubinyi László.

Fotó: Bujdos Tibor

Polefkó István, a Magyar Telekom műszaki ügyfélkiszolgálás támogatója azt mondja, mindenki szívesen jött.

– Ez a legnagyobb önkéntes napunk, hiszen ennyi, összesen 33 helyen még nem végeztünk segítő munkát. Jó egy kicsit elszakadni a napi munkától és olyat csinálni, ami hasznos és örömet okoz másoknak. Iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben vagy fogyatékkal élőkkel foglalkozó alapítványoknál vagyunk ma ott segíteni.

50 ezer önkéntes óra

A Telekom programja egyrészt az önkéntes segítésről szól, munkatársaik maguk döntik el, hogy szeretnének-e részt venni a programban és melyik helyszínen. Másfelől része a környezetvédelemmel kapcsolatos elhivatottságuknak is. Tavaly országszerte ezer fa és cserje került elültetésre, amellyel szerették volna arra is felhívni a figyelmet, hogy a cég 2015 óta karbonsemleges módon működik. A 2016–2020-ig terjedő fenntarthatósági stratégiájukban pedig célul tűzték ki, hogy a társadalom számára nyújtott ilyen típusú hozzájárulásukat tovább növelik: 50 ezer önkéntes munkaórát szeretnének végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában