Helyi közélet

2017.10.15. 15:57

Alga alapú légszűrőt készített, első díjat nyert a formatervező versenyen

Miskolc - A fiatal formatervező a szakmájában szeretne dolgozni. Talán egyszer a saját cégében.

Miskolc - A fiatal formatervező a szakmájában szeretne dolgozni. Talán egyszer a saját cégében.

Egy különleges, természetbarát beltéri légszűrővel nyerte el a Magyar Formatervezési Díj Diák kategóriáját Vas Ádám. A fiatalember, aki immár formatervező művész, tavaly végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterképzésén. A rangos szakmai díjat a napokban vehette át Varga Mihály minisztertől és dr. Łuszcz Viktortól, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnökétől.

Célom, hogy a jövőben gyártható és kapható legyen a termék." Vas Ádám

No de mi is a díjazott – egyébként berendezési – tárgy? VITAL alga technológiás beltéri légszűrő a neve, Ádám a tavalyi diplomamunkájával pályázott és nyert a megmérettetésen.

Megszűrik a levegőt

– A beltéri levegő minőségével foglalkoztam, illetve azzal, hogy a beltereinkben mennyire nehéz fellépni a légszennyezettség ellen. Vannak ugyan megoldások, mint például a légszűrő-berendezések, de ezek használatával tovább terheljük a környezetet. Az én tervemmel épp ellenkezőleg, építjük. Az alga ugyanis az egyik legősibb növényi faj, baktériumokként kell elképzelni, vizes közegben képesek a levegőt megszűrni. A káros anyagokat saját magukba építik, ezzel szaporodnak, és oxigént termelnek. Az így keletkezett algát többek között fel tudjuk használni állati takarmányként, növényi tápszerként, a belőle kivont olajból műanyagot, illetve bioüzemanyagot tudunk előállítani – mutatja be találmányát Vas Ádám, aki egyébként korábban Miskolcon, a Zrínyi Ilona Gimnázium rajztagozatán érettségizett, az egyetem előtt pedig az Andrássy Gyula szakközépiskolába is járt egy évet, informatikusnak tanult.

Amerikában alkalmazzák, de…

Ez túlmutat a formatervezésen, jegyezzük meg. Vas Ádám pedig helyesel, mint mondja, részben ezért is kapta a díjat. A technológia adott, hiszen húszéves kutatások alapján már alkalmazzák például Amerikában, csak épp jóval nagyobb léptékekben. Kompakt formában, mint ahogy Ádám terve bemutatja, még nincs. Ez forradalmi megoldás, bár még csak projekt szintjén létezik. Varga Mihály a díjátadón erősen érdeklődött iránta, és megkérdezte, lehet-e már kapni.

Talán egyszer megvásárolható lesz a környezetbarát légszűrő

– Még nem, válaszoltam, de célom, hogy a jövőben gyártható és kapható legyen. Ehhez azonban még sok kutatást kell végezni. Én azonban kevés vagyok hozzá, kellene egy biológus kutatócsapat, amely kikísérletezi, hogy milyen szisztéma alapján működhet. Én a meglévő kutatásokat összegeztem, és abból terveztem meg ezt a tárgyat és a mögöttes rendszert. Tervem, hogy a díjat felhasználva keressek szakembereket, akiket érdekel a téma.

Nincsenek gyártó cégek

Vas Ádámtól megtudjuk, pályakezdőként nem a szakmájában dolgozik. Minden erejével azon van, hogy találjon egy céget, amely foglalkoztatná – eddig nem sok sikerrel. Egyébként beltéri kiegészítők, világítás, kisebb bútorok érdeklik, de abszolút nyitott jármű-, illetve különféle elektronikai berendezések tervezése iránt is. Elég nehéz elhelyezkedni, mondja, hiszen kevés gyártó van Magyarországon. Inkább külföldön akadnának álláslehetőségek és piac, amelyek képesek befogadni a tervezőt.

– Szívesen jönnék haza a megyébe is, próbálkoztam is egy cégnél, de végül nem találtunk egymásra – jegyzi meg. Mindenesetre keresi a „cégét”, hosszútávra pedig merészet álmodik: szeretné, ha saját vállalkozásában valósíthatná meg saját termékeit, köztük a diplomamunkáját.

Nagyon érdekel a környezetvédelem, az, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amelyek ökotudatosak – tudjuk még meg, kicsit utal kijelentésével a nyertes pályaműre is. – Azzal szembesülhetünk mindenhol, hogy hogyan tesszük tönkre a környezetünket. Szeretnék tenni ellene: össz­hangot teremteni a környezet és az ember között. Ezért szeretnék olyan tárgyakat alkotni, amelyek természetes alapanyagúak. Olyan műanyagokat alkalmaznék, amelyek lebomlóak, vagy újrahasznosított fát, papírt, fémet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában