Helyi közélet

2017.09.18. 09:11

Rókák lakják Erdőhorvátit

Erdőhorváti - A helyiek szerint ezek a vadállatok már a faluban születtek.

Erdőhorváti - A helyiek szerint ezek a vadállatok már a faluban születtek.

Az nem számít meglepőnek Hegyalján, hogy időnként egy-egy róka megjelenik a falvakban: az azonban még sehol nem fordult elő, mint ami most Erdőhorvátiban: egy népes rókacsapat mozog teljesen otthonosan a faluban.

Esténként a faluban több rókát látok, mint macskát." Takács Gábor

Nem félnek az embertől

– Pár évvel ezelőtt egy rókapár már lakott a faluban egy elhagyatott udvaron – mondja Takács Gábor, Erdőhorváti polgármestere. – Akkor azt hittük, sikerült a kölykeikkel őket elriasztanunk, de a jelek szerint legalább egy kölyök maradhatott. Ezek a rókák alighanem második generációs leszármazottai lehetnek az akkor itt járt rókáknak. Ezek szemmel láthatóan itt születtek a faluban, Erdőhorvátit érzik természetes közegüknek. A legcsekélyebb félelem nélkül közlekednek közöttünk, nem tartanak az emberektől. Esténként, ha végigmegyek a faluban, több rókát látok, mint macskát. Pár napja egyikük a kocsma udvarán, az asztalon ült zárás után pár perccel.

– Az apósom udvaráról tegnap éjjel két tyúkot vittek el a rókák – mondja Soltész Lajosné, aki a telefonján mutatja a rókát, amelyet lefényképezett. – Hármat meg megtépett. Valamelyik nap egyet meg a templom kőkerítésén láttam fényes nappal mászkálni. Mondják, nem kell félni a rókáktól, de ha így megy tovább, a jószágok elfogynak.

Orosz Miklós át is küldi a képet, amit csinált a rókáról.

– Ez a Vuk úgy járkált a tornácon, mintha mindig oda tartozott volna – mondja.

Keresik a megoldást

Mérgezésben nem gondolkoznak az erdőhorvátiak.

– Egyrészt nem is lehet – mondja Takács Gábor –, de ha lehetne, akkor sem lenne megoldás. Esténként a kutyák is járják a falut, nem szeretnénk, ha bajuk esne. Azonkívül fennáll a veszély, hogy valamelyik gyerek enne a csaliból és ezt sem vállalhatjuk. Lakott területen levadászni sem lehet a vadállatokat. Felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel, de ha kapnánk is engedélyt a kilövésre, nem lenne kivel végrehajtatni, mert újraosztás alatt vannak a vadászterületek, folynak a pereskedések és nincs vadász, aki vállalná a feladatot, mert nem akarják, hogy esetleg feljelentsék őket utólag, ha kiderülne, nem is volt jogosult a vadászatra. Emiatt ebben az évben még nem is volt a környéken vadászat, emiatt is szaporodtak el a dúvadak. Még az sem kizárt, hogy a környéken élő farkasok is kiszorítják a rókákat a területükről és azok is bejönnek ide a faluba. Egyelőre csak keressük a megoldást. Azt tudjuk, hogy nem kell félni a rókáktól, de nagy károkat oknak. Ezenkívül azt sem tudjuk, miért nem félnek, azért, mert megszokták az embert vagy veszettek. Ha az utóbbi, mi van, ha egy kisgyerek megsimogatja a beteg állatot annak ellenére, hogy mindenkinek szóltunk, ne próbálja meg simogatni a rókákat, bármilyen szelídnek is tűnnek. Valamelyik nap az óvoda bejáratánál feküdt egy róka reggel, a gyerekek nem mertek tőle bemenni. Néhány tetemet már elküldtünk Debrecenbe. Eddig még nem kaptunk értesítést, ezért gyaníthatóan egyik tetem sem volt veszett. Keressük a megoldást, de egyelőre nem találjuk.

Nem természetes helyzet

– Normális esetben nem kell félni a rókától – mondja Molnár Attila, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark igazgatója. – A róka két esetben nem fél az embertől. Ha születésüktől megszokták az ember közelségét, vagy veszettek. Utóbbi esetben a vírus a központi idegrendszert támadja meg, ami kikapcsolja az ösztönt, ami miatt a vadon élő állat elkerüli az embert. Ami Erdőhorvátiban történik, az nem természetes helyzet egyik esetben sem, ráadásul még nagy gazdasági kárral is jár a vadállatok jelenléte. Normál esetben sem az egészséges, sem a veszett róka nem támad emberre, csak akkor, ha sarokba szorítva érzi magát. Azt tudom tanácsolni, ha valaki rókával találkozik, kerülje ki. Semmi esetre se nyúljon hozzá és ne simogassa meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában