Helyi közélet

2017.09.26. 13:48

Folytatódik a szüret Tokaj-Hegyalján

Tolcsva - Grand Tokaj: korrekt felvásárlási árakat kínálnak minden kategóriában.

Tolcsva - Grand Tokaj: korrekt felvásárlási árakat kínálnak minden kategóriában.

A Grand Tokaj Zrt. Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és állami tulajdonú borászataként idén szeptember 16-ával kezdte meg a szüretet a sárgamuskotály-szőlő felvásárlásával. A kedvelt félszáraz és fél­édes tokaji muskotályborok alapanyaga éretten, kiváló alapanyagként érkezett a tolcsvai feldolgozóba, tájékoztatta közleményében lapunkat a cég. Eszerint a társaság mustfoktól függően 100 és 140 forint/kilogramm árat fizet ki már októberben, egy összegben az illatos fajtáért.

„Szeptember 22-től a furmint- és hárslevelű szőlők felvásárlásával folytatódik a szüret a Zempléni OFJ kategóriában” – mondta el Goreczky Gergely, a társaság vezérigazgatója. A Grand Tokaj Zrt. célja továbbra is a magasabb cukorfokú termés felvásárlása, ezért a késői szüretelésű szőlő beszállítására ösztönzik a termelőket, amelyért természetesen magasabb ár jár. Az árak kialakításánál figyelembe vették a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának ajánlását is a borpiaci tendenciák mellett.

„Minden, eredetvédett Tokaji kategóriára (OEM) szerződött termelőtől megvesszük a 23 mustfok feletti szőlőt 250 forint/kilogramm áron, amiből a népszerű, édes szamorodni bor lesz. 150 forint/kilogramm a 21–23 mustfok közötti szőlő ára, illetve a hegyközségi ajánlásnak megfelelően 100 forint/kilo­gramm a 17–21 mustfok közötti Tokaj OEM-szőlő, amiből a könnyű száraz és félédes borok készülnek”– mondta a vezérigazgató.

A Grand Tokaj Zrt. kínálja a legmagasabb árat a Zempléni kategóriában – vagyis azokon a területeken, ahol nagyobb a tőketerhelés vagy alacsonyabb mustfok várható –, itt 80 forint/kilogramm a felvásárlási ár. A 15 mustfok alatti szőlőből a tokaji termékleírás szerint nem készíthet bort a társaság, ezért a termelőknek küldött tájékoztató levélben és a szerződésben szerepel az a technikai ár is, amelyet a garatba már beöntött, de 15 mustfokot el nem érő szőlőért kellene elviekben kifizetni.

„Örömmel tölti el a Grand Tokaj szakembereit, hogy a szüret során beszállított minden termés meghaladta a 15 mustfokot, tehát a technikai árat nem kell alkalmazni 2017-ben.”

Mennyiségben és minőségben is egy átlagosnál jobb évjáratra számítanak a szakemberek a Grand Tokajnál.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában