Helyi közélet

2017.09.02. 16:14

Becsengettek: polgárőrök és rendőrök vigyáznak a diákokra

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Szeptember végéig tart a kiemelt figyelem a megye általános iskoláinak­­­ környékén.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Szeptember végéig tart a kiemelt figyelem a megye általános iskoláinak­­­ környékén.

„Tavaly volt elsős a fiam. Itt lakunk a közelben és minden reggel elkísérem az iskolába, mert féltem még. Nagyon nagy a forgalom, különösen ilyenkor, tanévkezdetkor még a szokottnál is nagyobb, és az autósok sem biztos, hogy eléggé figyelnek – mondta Tamara, aki gyermekével kézen fogva sétált az iskola felé. – Egy forgalmas úton, zebrán kell átkelni, hogy az iskolához érjünk. Meg is beszéljük ilyenkor, hogy mit és hogyan kell csinálni, ha egyedül kellene mennie és át akar kelni az út másik oldalára. Jó, hogy ilyenkor rendőr vagy polgárőr van a zebránál, és figyel, hogy valóban megálljanak nekünk az autósok.

Tanévkezdetkor figyelmetlenebbek a gyalogosok, autósok." Pitkó László

A forgalmas utak mentén

Cáfolhatatlan tény, hogy tanévkezdéskor az oktatási intézmények környékén a hirtelen megnövekvő gyalogos- és gépjármű-forgalom miatt nagyobb a gyermekek veszélyeztetettsége. Éppen ezért szeptemberben – már hosszú évek óta hagyomány – egyenruhások biztosítják a közlekedés rendjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, különösen a nagy forgalmú utak mentén lévő tanintézményeknél.

Kicsi a veszélyérzet

„Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagosnál – fogalmazott Pitkó László alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – Ennek fő oka, hogy a nyári vakáció után a gyerekek gyakorlatilag egyszerre jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári felszabadultság, de a diáktársaikkal való találkozás öröme szintén csökkenti az életkornál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket.”

A szakember szerint lényeges közlekedésbiztonsági kockázatot jelent az is, hogy a nyári szabadságokat követően a felnőttek is tömegesen jelennek meg az utakon, így a forgalomban részt vevő járművek száma ugrásszerűen megemelkedik, zsúfolttá válnak a belterületi utak. Mindezekre tekintettel a tanévkezdet időszakában a rendőrség kiemelt feladata a legkisebbek és a legvédtelenebbek, azaz a gyermekek közlekedésének segítése.

Körültekintő figyelem

„Járőreink segítik a gyermekek biztonságos közlekedését, úttesten való áthaladását, s mindemellett fokozott figyelmet fordítanak a járművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogos-­átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára” – foglalta össze Pitkó László.


Nagyobb körültekintéssel

Pitkó László alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője azt ajánlja a járművezetőknek és a szülőknek is, hogy ilyenkor induljanak el egy kicsit hamarabb otthonról és – amennyiben lehet – használják a tömegközlekedést az iskolába való eljutáshoz. A járművezetők számára fontos intelem, hogy a gyalogátlelőhelyek környékén még fokozottabb figyelemmel közlekedjenek. Sokkal nagyobb a gyalogosforgalom ilyenkor és bizony előfordulhat, hogy egy figyelmetlen gyalogos körültekintés nélkül, féktávolságon belül lép le az úttestre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában