Helyi közélet

2017.09.30. 09:48

A MÁSA-nak nagyon nem jó, ha másé a telek

Miskolc - Az alapítvány közel 193 millió forint értékben hajtott végre fejlesztést.

Miskolc - Az alapítvány közel 193 millió forint értékben hajtott végre fejlesztést.

Csaknem 12 éve húzódik a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) telekügye. Egészen pontosan azt szeretnék elérni, hogy a Sajószigeti úton található telephelyük a tulajdonukba kerüljön. Pedig annak idején rendeletbe foglalta a város, hogy bizonyos feltételek megléte mellett a területet az alapítványnak ajándékozza. A MÁSA-nak fontos lenne, hogy tulajdonába kerüljön az állatmenhely, azért is, hogy folyószámlahitelhez juthassanak.

Ezer forintért

De kezdjük az elején: 2005-ben a miskolci testület a korábbi menhely területét, ami a Pingyomon volt, ezer forintért adta a MÁSA-nak. A telek azonban megcsúszott, ezért újat kellett keresni, ez lett kettő évvel később a Sajószigeti út 23. alatt található ingatlan. Mindezt dr. Lim­bach Viktória, a MÁSA ügyvédje mondta el lapunknak.

„A 2007-ben elfogadott rendelet arról szól, ha az alapítvány rendbe hozza a területet és a vállalt célnak megfelelően hasznosítja – menhelyet épít –, ha megszerzi a szakhatósági engedélyeket, akkor a város odaajándékozza a telket. A menhely felépült, minden működéshez szükséges szakhatósági engedély rendelkezésre állt már 2010-ben, majd kiderült, az ajándékozás nem lehetséges, mert 2.4 milliárd forintos jelzálogjog van bejegyezve a telekre. Egy kicsit előreszaladunk: ezt csak 2014-ben sikerült feloldani. Visszatérve a 2007-es évhez: akkoriban még volt lehetőség arra, hogy az önkormányzat, bizonyos feltételekkel odaajándékozhasson egy területet. Ez később megszűnt, 2011-től a nemzeti vagyonról szóló törvény már úgy rendelkezik: a vételár az ingatlan értékének minimum 50 százalék plusz áfa kell, hogy legyen. Ennek értelmében az alapítvány 13.2 millió forintért juthatna most a telekhez” – tudtuk meg az ügyvédtől.

Közben van egy másik csavar is a történetben. A jogi képviselő tájékoztatása szerint, mivel a MÁSA az önkormányzat tudomásával építkezett a telken, fejlesztette a telepet, így egy tulajdonközösség jött létre. „A város ugyanis nem tiltotta az építkezést, sőt engedélyezte azt” – fogalmazott dr. Lim­bach Viktória.

Szükségük lenne a hitelre

Tavaly intenzívebb tárgyalások kezdődtek az alapítvány és az önkormányzat között, hogy megoldást találjanak a telekügyre. A város jóváhagyta, hogy 13.2 millió forintért értékesíti a telket az alapítvány részére, az összegbe azonban beszámítják a fejlesztéseket, a tereprendezést. A felmérések szerint az alapítvány ugyanis 193 millió forintért végzett beruházást a területen – sorolta az ügyvéd.

A tárgyalások azonban az év elején valamiért elakadtak. Többször is azt a tájékoztatást kapták a várostól, közgyűlés elé kerül a telekügy, de ez nem történt meg.

„Formálisan nincs vita köztünk, de nem értjük, miért nem jött létre eddig az ügylet. Az alapítvány anélkül, hogy a tulajdona lenne a telek, nem tud folyószámlahitelt felvenni. Miközben főleg ebben az időszakban, amíg meg nem érkezik hozzájuk az adó 1 százaléka, a létezésükhöz lenne szükségük a hitelre. A jogszabály nem ad más lehetőséget, mint a megállapodást, illetve, hogy bírósághoz forduljon az alapítvány” – fogalmazott dr. Limbach Viktória.

Kérdeztük: mi az ok?

A témában megkerestük az önkormányzat sajtóosztályát is, érdeklődve, hogy miért nem került még az alapítvány tulajdonába a telek, illetve mi az oka, hogy elakadtak a tárgyalások. Választ azonban nem kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában