Helyi közélet

2017.09.16. 10:45

A legnagyobb felvásárló elkezdi a szüretet Hegyalján

Tolcsva - Az idei esztendőben is a minőségen van a hangsúly.

Tolcsva - Az idei esztendőben is a minőségen van a hangsúly.

A Grand Tokaj Zrt. Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és borászataként a korábbi évekhez hasonlóan több minőségi és terméskategóriában közel 1000 kistermelőtől kezdi meg a szőlő felvásárlását. A korábban Tokaj Kereskedőház néven ismert állami vállalat, a Grand Tokaj Zrt. 2013-ban hirdette meg minőségi megújulási programját, amelynek eredménye az aszú mellett a minőségi száraz, félszáraz boraikban is „érezhető”. A kiváló borokat előállító borászat minőségi alapanyagokkal dolgozik, ennek felvásárlási feltételrendszerét differenciált árazással alakította ki a Grand Tokaj Zrt., szeptember 16-ával kezdve a 2017. évi felvásárlást.

– Ezen a hétvégén a sárgamuskotály-szőlő felvásárlásával megkezdjük a szüretet 100, illetve 140 forintos kilogrammonkénti áron. A muskotályparcellával rendelkező korábbi partnerek kiértesítése már megtörtént, a szerződéskötés elindult – közölte Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója.

A szüret elindításáról és a felvásárlási árakról szólva hozzátette: idén újdonság, hogy piaci és termelői igényekhez igazodva az eredetvédett Tokaji kategória (OEM) mellett Zempléni kategóriában is vásárolunk fel szőlőt 80 Ft/kg áron. Ezekből készítjük az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borainkat, melyeknél szintén elvárás a magas minőség.

Nagy szüret

Kölcsönösen jó együttműködésre törekszünk a termelőkkel, ezért áraink kialakításánál figyelembe vettük a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának ajánlását. Célunk viszont továbbra is a magasabb cukorfokú termés felvásárlása, ezért a késői szüretelésű termés beszállítására ösztönözzük a termelőket, amelyért természetesen magasabb ár jár.

A nagy szüretről, a furmint és a hárslevelű szüreteléséről, valamint a késői szüretelésű alapanyag beszállításáról és a részletes felvásárlási árakról a Grand Tokaj Zrt. várhatóan a következő héten tájékoztatja elsőként azokat a termelőket, akiknek szőlőjére az ültetvényfelmérések alapján szerződést kötnek.

A tokaji száraz és félédes borok alapanyagát adó szőlőt szintén 100 és 140 Ft/kg áron tervezi felvásárolni a társaság, a próbaszüretek eredményei alapján erre várhatóan szeptember végén, október elején kerül sor.

Grand Tokaj Zrt. – a Magyar Állam alapította 1948-ban Szőlő- és Gyümölcstermelő Nemzeti Vállalat néven. Az alapítása óta állami tulajdonú cég 1993-tól Tokaj Kereskedőházként, majd a minőségi megújulás részeként 2016-tól Grand Tokaj néven tölt be kulcsszerepet Tokaj-Hegyalja szőlészeti és borászati életében, a hazai és globális borpiacok kulcsszereplőjeként. A Grand Tokaj Zrt. az UNESCO Világörökség része címet viselő, történelmi Tokaj-Hegyalja borvidék legnagyobb pincészete, a nemzeti borászati hagyomány őrzője és egyben fejlesztője is. A Grand Tokaj Zrt. a térség teljes bortermelésének 35 százalékát adja.

- ÉM -


[related-post post_id="3585157"]

[related-post post_id="3607200"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában