Helyi közélet

2017.08.22. 09:49

Olcsóbb lehet az energia

Borsod-Abaúj-Zemplén - Közösen lép tagjaival az energiapiacra az agrárkamara.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Közösen lép tagjaival az energiapiacra az agrárkamara.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai villamos energia beszerzésével kapcsolatos közös tendert indítanak 2017 őszén. A kezdeményezés célja, hogy a kamarai tagok számára alacsonyabb villamosenergia-árak és kedvezőbb szerződéses feltételek alakuljanak ki a jelenlegi egyéni villamosenergia-beszerzéseikhez viszonyítva.

Arra biztatok minden kamarai tagot, hogy jelentkezzenek" Taskó József

Előbb felmérik

A minél előnyösebb közös beszerzést a kamarai tagok körében végzett, a villamos­energia-fogyasztási szokásokkal és igényekkel, valamint az új kereskedelmi szerződésekkel kapcsolatos felmérés előzi meg a tenderrel érintett energiamennyiségek és a kialakítandó szerződéses feltételek pontos meghatározása céljából.

– Már korábban felvetettem kamarai ülésen, hogy érdemes lenne több területen is a kamarának ilyen kezdeményezésben gondolkodni. A villamos energia mellett a gáz- és az üzemanyag-beszerzés is szóba jöhet véleményem szerint – mondja Taskó József, a kamara megyei elnöke. A gáz kapcsán különösen érdekes a helyzet, hiszen előfordult már, hogy tavasszal alábecsülték a gazdálkodók, hogy mennyi gázra lesz szükségük, ami miatt az év végén többszörös árat voltak kénytelenek fizetni.

– Remélem, hogy ez az első lépés nagyon jó lehetőség, arra biztatok minden kamarai tagot, hogy jelentkezzenek, mert akkor lesz hatékony, ha minél nagyobb számban csatlakoznak – tette hozzá a megyei elnök.

A tender elsődlegesen a következő év vonatkozásában energiakereskedőjüknek még nem elköteleződött, közepes és nagy villamosenergia-fogyasztókra fókuszál, azonban a jövő évre már leszerződött tagoknak is érdemes a felmérésben részt venniük, mivel így az általuk elért villamos­energia-árakkal összehasonlítható visszajelzést kaphatnak. Az országos szintű adatbekérés az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult villamosenergia-felhasználó kamarai tagok esetében a NAK portál felületén történik, várhatóan augusztus 31-ig. Az élelmiszeripari cégek esetében a felmérés támogatására az élelmiszeripari referens hálózatot is bevonják.

Segítenek a szerződésben

A beérkezett adatokból a NAK energetikai adatbázist hoz létre, amely alapján megtörténik az egyes, különböző fogyasztási szokásokkal és szerződéses feltételekkel rendelkező villamosenergia-fogyasztók szegmentálása, valamint – piacfelmérési célzattal – az ezekre vonatkozó előzetes árajánlatok bekérése a kereskedőktől, a tenderfelhívás részleteinek kialakítása, végezetül a tender kiírása. A legjobb feltételeket biztosító, nyertes energiakereskedővel a tenderen részt vevő kamarai tagok egyénileg szerződnek, azonban ehhez jogi segítséget is nyújt az agrárkamara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában