Helyi közélet

2017.08.26. 09:25

Megvan az Ifiház új otthona

Miskolc - Művészeti iskolát és kulturális befogadó központot hoz létre a város Miskolc szívében.

Miskolc - Művészeti iskolát és kulturális befogadó központot hoz létre a város Miskolc szívében.

Az új intézmény kulturális inkubátorházként működik majd." Kiss János

Zene- és Táncművészeti Képzési Központot hoz létre Miskolc a város szívében, a 15 éve bezárt és üresen álló Csengey utcai iskolaépületben. Itt működött annak idején a Szentpáli István Szakközépiskola – jelentette be pénteken a városházán Kiss János alpolgármester, úgy folytatva: az új intézményben tanulhatnak majd táncot és zenét a gyerekek az alapszinttől, azaz kisiskoláskortól a szakgimnáziumi szintig.

Az épület „főbérlője” a MSZC Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziuma lesz, mely képzési kínálatát táncművészettel bővítheti. A diákok, akik zenei vagy táncos pályán képzelik el a jövőjüket, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében folytathatják majd a tanulást, végzés után pedig tagjai lehetnek a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak vagy a színház zenekarának, a táncosok pedig a színház tánckarának.

Az alpolgármester hozzá­tette: a központ épülete úgynevezett kulturális inkubátorházként működik majd, befogadóintézmény lesz. Ide­költözik az Ifiház is, és otthont ad a különböző kulturális műhelyeknek és szervezeteknek. Itt próbálhat például az Illés Klub, de használhatják majd az épületet a néptáncosok is.

Egy év múlva

Kérdésünkre válaszolva Kiss János elmondta azt is: a Csengey utcai épület 2000 négyzetméteres, ami 500 négyzetméterrel bővül. Jelenleg az ingatlan rendkívül rossz állapotban van, hiszen 15 éve üresen áll, és szinte mindent ki kell benne cserélni. Rekonstrukciója minimum 250-300 millió forintba fog kerülni, mely három forrásból adódik össze: számítanak kormányzati, uniós forrásra, és a város is hozzátesz majd a költségekhez.

Szintén kérdésünkre válaszolva az alpolgármester jelezte: az új intézmény létrejöttével más iskolákban nem szűnik meg az alapfokú zenei és táncképzés, és hogy a képzési központban kialakítanak egy olyan színháztermet, mely koncertek és különböző előadások megrendezésére lesz alkalmas. A tervek szerint egy év múlva, azaz jövő szeptemberben már elindulhat a tanulás az új művészeti intézményben.

Lendületben

Miskolc gazdasági lendülete együtt jár egy kulturális lendületvétellel is, hangsúlyozta az alpolgármester, hiszen Miskolc jövőjének egyik kulcsa a kultúra fejlesztése, a kulturális beruházások bővítése. A város kulturális költségvetése folyamatosan emelkedik (2017-ben 10 százalékkal nőtt a kulturális büdzsé a tavalyihoz képest), közben a kulturális kínálat egyre bővül, több rendezvény emelkedett világszínvonalú rangra, például a Bartók Plusz Operafesztivált és a CineFest Nemzetközi Film­fesztivált emelte ki Kiss János. De mindez önmagában nem elég. A jövő további záloga a kulturális infrastruktúra fejlesztése és a kulturális képzés színvonalának emelése, fogalmazott.

Minőségi környezetben

Az alpolgármester rámutatott arra is: különösen fontos célja a miskolci kultúrpolitikának a fiatalok megszólítása és bevonása ebbe a fejlődési folyamatba. A jelenlegi versengő világunkban, amikor az elektronikai ipar, a moziipar vagy közösségi média körül szerveződő iparágak egyre több pénzt költenek a fiatalok elérésére, nyilvánvalóvá vált, hogy a kultúrát csak akkor lehet vonzó termékként kínálni, és a fiatalok szabadidejét ebbe az irányba terelni, ha itt is minőségi környezetet kínálunk, mondta az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában