Helyi közélet

2017.08.29. 10:30

Labda méretű darázsfészek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Darázsveszély a lakásokban is: a nem használt padlások, melléképületek vonzzák a rovarokat.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Darázsveszély a lakásokban is: a nem használt padlások, melléképületek vonzzák a rovarokat.

A gyümölcsérés miatt megszaporodtak a darazsak, amelyek igyekeznek fészkelőhelyet keresni – írtuk a múlt héten. Győri Miklós, a megyei katasztrófavédelemmel együttműködő hivatalos méhész és darázsirtó hangsúlyozta, hogy a nem használt padlások, melléképületek szinte vonzzák a rovarokat, hogy fészket építsenek, de képesek a lakott ingatlanokba is „bevackolni”. Így a lyukak, rések irtószerrel való befújása és lehetőség szerinti eltüntetése fontos feladat a védekezésben, vagyis a beköltözés megakadályozásában, ugyanis, ha berepülő nyílást találnak, akkor a belső részeken már könnyen átrágják magukat.

Az elmúlt napokban ilyen esetekkel volt dolga a szakembernek, mint elmondta, Encsen egy családi ház gyerekszobájában, a gyerek ágya feletti gipszkarton alá építettek a darazsak fészket. Itt 4-5 liternyi darazsat távolított el a fészekkel együtt. A hétvégén Erdőhorvátiban egy padlásról szedett le labda nagyságú lódarázsfészket, mint mondja, a darazsak olyan vadak voltak, hogy pár perc alatt átrágták magukat a zsákon, amibe a fészket helyezte, így le kellett őket fújnia. Miskolcon légkondicionáló berendezésen, Szirmabesenyőben lapos tető deszkái között fészkeltek, de a perecesi átjátszó torony tetejéről is 25 centiméter átmérőjű fészket távolított el a múlt héten.

ÉM-HI


[related-post post_id="3595750"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában