Helyi közélet

2017.07.23. 19:22

Ezerszer rendelt dr. Tik Tak Miskolcon

Miskolc - A bohócdoktor továbbképzi magát, nemzetközi minősítést kaphat.

Miskolc - A bohócdoktor továbbképzi magát, nemzetközi minősítést kaphat.

Gyógyszerünk a rendszeresen adagolt nevetés – árulta el dr. Tik Tak (Osváth Tibor) gyógyításának titkát. S ha ő mondja, elhihetjük, hiszen a bohócdoktor túl van az ezredik rendelésén, és erről már papírja is van.

Hetente háromszor

– A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bécsi központjába hívtak meg egy ünnepségre – mesélte dr. Tik Tak. – Akkor még nem sejtettem, hogy én is kitüntetést kapok, hiszen soha nem számoltam, hányszor rendeltem. Majd mondták a nevem, és nagyon meghatódtam, egy medált vehettem át, és egy oklevelet, amivel igazolják, túl vagyok az ezredik rendelésen.

Ez számokban azt jelenti, hogy Osváth Tibor 13 éve, hetente háromszor lép dr. Tik Tak szerepébe, eddig 45 ezer gyerekkel találkozott, és közel 25 bohócdoktorral dolgozott együtt.

A Piros Orr Bohócdoktorok csapatának 2004 márciusa óta tagja. Abban az évben az alapítvány ugyanis új tagokat toborzott, mert úgy döntöttek, a miskolci Gyermek­egészségügyi Központban (GYEK) is elindítják a rendszeres bohócviziteket.

Az alapítvány tagjai zömében valamilyen művészeti ágazatban dolgoznak, így Miskolcon is adott volt, hogy a Miskolci Nemzeti Színházból keressenek új csapattagokat. Osváth Tibort egyik kollégája kereste meg, aki akkor már jelentkezett az alapítványhoz. „Azt gondoltam, ez egy szép feladat, sokat tudok segíteni a beteg gyerekeknek…” – fogalmazott Osváth Tibor.

Empátiára van szükség

A bohócdoktor feladata nagyon összetett, sokféle tudásra van szükségük. Ahhoz, hogy a kórházi munkát biztonsággal végezhessék, nemcsak színészi képességekre, jó kommunikációs készségekre, empátiára van szükség, hanem a betegség-állapot ismeretére is: hogy milyen betegnek lenni, milyen az a helyzet, amiben a beteg van, mit lehet vele mozogni. Éppen ezért, hogy minél tökéletesebben gyógyíthassanak, képzéseket indítottak a bohócdoktoroknak. Osváth Tibor is jelentkezett rá, mint mondta: „A művészi technikán túl meg kell tanulni a páros munka szabályait, az improvizációt, és mindezek után azt, hogy ezeket hogyan lehet alkalmazni kórházi helyzetben, közvetlen kapcsolatba kerülve beteggel, hozzátartozóval, ápolóval, orvossal. Ez nagyon eltér a színházi helyzetektől. Ezenkívül tanulunk az eszközhasználatról, például hangszer, zsonglőreszközök és bűvésztrükkök alkalmazásáról. A képzés további fontos része az elméleti oktatás, amelyen kommunikációs, pszichológiai, szociológiai, és alapvető egészségügyi kurzusokat kell elvégezni.”

Dr. Tik Taknak már csak néhány bécsi workshop hiányzik ahhoz, hogy megszerezze a nemzetközi bohócdoktor minősítést, és még profibban gyógyítsa a kisbetegeket.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában