Helyi közélet

2017.07.16. 11:46

Elkészült Tiszapalkonyán a talajvíztisztító rendszer

Tiszapalkonya - A MOL és MOL Petrolkémia befejezte Tiszapalkonyán a talajvíz tisztítására szolgáló rendszer kiépítését.

Tiszapalkonya - A MOL és MOL Petrolkémia befejezte Tiszapalkonyán a talajvíz tisztítására szolgáló rendszer kiépítését.

A próbaüzem elindulása lehetőséget teremt arra, hogy a vállalatok fokozatosan eltüntessék a jogelődök működése során keletkezett ipari szennyeződéseket az érintett területek talajvizéből – tudatta lapunkkal a társaság.

Az évtizedekkel ezelőtt, a TVK-TIFO vállalatok ipari komplexumának területén keletkezett szennyeződések teljes eltávolítására irányuló átfogó program részeként a két jogutód 2017 elején egy talajvízvédelmi rendszer kiépítését kezdte meg Tiszapalkonya határában.

A vállalatcsoport az iparterületen az elmúlt években öt különböző területen végzett kármentesítést, azonban a talajvíztisztító rendszer kiépítésével lehetőség nyílik arra is, hogy ezt kiterjessze a legközelebbi település határáig.

A hatósági kötelezésnek megfelelően a beavatkozás elsőrendű célja az egészséges környezet és az emberi egészség megőrzésének biztosítása és a környezet állapotának javítása a szennyeződések terjedésének megállításával és teljes megszüntetésével.

A talajvíztisztító rendszer egy hetven vízkitermelő kútból álló kútsorból és a hozzá kapcsolódó vízvezeték-hálózatból áll. Működésének lényege, hogy a kutak kiszivattyúzzák a talajvizet, amelyet a hozzájuk tartozó csővezetékeken keresztül a MOL szennyvíztisztítójába szállítanak.

A tervek szerint az automatikusan működő rendszer az évek folyamán teljesen megtisztítja a talajvizet az ipari szennyeződésektől. A Tiszapalkonya nyugati határánál található kútsorban már elkezdődött a próbaüzem, ezt követően pedig megindulhat az ipari szennyeződések folyamatos felszámolása. A mintavételek eredményei alapján a későbbiekben lehet megmondani, meddig szükséges a rendszer használata.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában