Helyi közélet

2017.07.12. 15:05

Elhunyt Litwin József iparművész

Miskolc - Hosszan tartó súlyos betegség után, életének 64. évében elhunyt Litwin Jószef miskolci iparművész.

Miskolc - Hosszan tartó súlyos betegség után, életének 64. évében elhunyt Litwin Jószef miskolci iparművész.

Litwin József 1953-ban született Miskolcon. A gépipari technikumot elvégezve a Diósgyőri Gépgyárban dolgozott először lakatosként, majd szerszámszerkesztőként. 1982-ben végzett az Iparművészeti Főiskola ipari formatervező szakán. Két alkalommal kapott formatervezési nívódíjat. 1983 és 1990 között építészkollektíva formatervező tagjaként utcabútor tervekkel országos pályázatot nyert. 2011-ben megkapta Miskolci Megyei Jogú Város Nívódíját.

1983-ban lett a Pirity Attila építész által vezetett alkotó csoport iparművész tagja. Elnyerték az országos pályázat első díját. Ennek témája a miskolci sétáló utca volt. E rangos szereplésnek köszönhetően valósulhatott meg Litwin József tervei alapján 1985 táján a Centrum Áruház körüli miskolci utcabútorcsalád.

Később, a kiépülő bankhálózatok miskolci egységeihez alkotott iparművészeti értékű tárgyakat (feliratot, zászlótartót, cégért, lámpát, kaput, kerítést, lépcsőkorlátot). 1988 táján társadalmi munkában megtervezte az Erzsébet tér és a Városház tér korhű kandelábereit, egy később kialakuló régies formavilágú utcabútorcsalád előhírnökeként. A Centrum Áruház előtti utcabútorcsalád formai jegyeihez kapcsolódóan két hídkorlátot is tervezett a Royal közben és a volt Bodnár közben.

2003-tól Miskolc felkérésére a belvárost megújító alkotócsoport iparművész tagja volt. Ennek eredménye látható a Villanyrendőrnél: hat nagykandeláber, konzolos óra, a Szinva terasznál csókváltó ülőpad, támlás ülőpad, szék, asztal, hulladékgyűjtő és hirdetőtábla. A Miskolci Nemzeti Színháznál a Déryné utcai homlokzatra konzolos lámpákat, a Széchenyi utcai főhomlokzat elé pedig virágtartóval kombinált kandelábereket alkotott.

Litwin József javaslatot dolgozott ki a köztéri iparművészet egyenjogúságának helyreállítása érdekében azzal a céllal, hogy a köztéri iparművészet Miskolcon alkotó művészetként legyen elismerve és felhasználva, több alkotással gazdagítva a város köztereit.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában