Helyi közélet

2017.06.14. 13:54

Uniós oltalomra vár a cseresznye

Szomolya - Cseresznyés sütemények, koncertek, kiállítások a fesztiválon. És kék száj, ujjak…

Szomolya - Cseresznyés sütemények, koncertek, kiállítások a fesztiválon. És kék száj, ujjak…

Koncertekkel, kiállításokkal, cseresznyéből készült ételekkel töltötték meg idén a szervezők a tizenhatodik Szomolyai Cseresznyefesztivált. A rövid szárú fekete cseresznye ünnepe idén pénteken este kezdődött, s vasárnap este ért véget. Közben a színpadokon fellépett Charlie, a Bikini és még sok más együttes, előadó, köztük helyi és környékbeli hagyományőrzők, zenészek.

Több tucat régi motort hoztak el a Mezőkeresztesi Motoros Club tagjai, akik bemutatót is tartottak. Pénteken kiállítás nyílt Homonnai Ági rajzaiból, valamint egy helyi iskolatörténeti kiállítást is berendeztek a művelődési házban. Természetesen a figyelemből kijárt a többi nevezetességnek, a kaptárköveknek, a pincéknek és a boroknak is.

Az esemény megnyitóján Guczi István polgármester kifejtette, reméli, az új, jó út több vendéget hoz majd a községbe. Mindent megtesznek azért, hogy a szomolyai cseresznye hungarikummá váljon, s folyamatban van az uniós oltalom alá helyezése is, bíztak abban, hogy ennek tényét már most kihirdethetik, de az adminisztrációs eljárás hosszabbra nyúlt.

Tállai András országgyűlési képviselő a szomolyaiakat dicsérte, hogy sokat tesznek hagyományaik megőrzéséért. Mint mondta, az itt termett cseresznye semmivel sem összetéveszthető, a kék ujjak és a kék száj azonnal elárulja, hogy valaki szomolyai cseresznyét evett.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában