Helyi közélet

2017.06.02. 19:59

Könyvhét - Koncertek, könyvtotó, író-olvasó találkozók Miskolcon

Miskolc - Koncertek, könyvtotó, kézműves programok, író-olvasó találkozók és bemutatók várják a közönséget a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok alkalmából Miskolcon, ahol más helyszínekhez képest idén is egy nappal hamarabb, június 7-én veszi kezdetét és 10-én zárul az olvasást népszerűsítő programsorozat.

Miskolc - Koncertek, könyvtotó, kézműves programok, író-olvasó találkozók és bemutatók várják a közönséget a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok alkalmából Miskolcon, ahol más helyszínekhez képest idén is egy nappal hamarabb, június 7-én veszi kezdetét és 10-én zárul az olvasást népszerűsítő programsorozat.

A szervezők MTI-hez eljutatott közleménye szerint a szerdai miskolci és megyei megnyitón a városi művészeti csoportok meglepetés előadása után beszédet mond Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, valamint Kiss János miskolci alpolgármester.

A miskolci Könyvhét központi helyszíne ezúttal is az Erzsébet tér, ahol számos kiadó kínálata mellett több mint 20 szerzővel, köztük Lőrincz L. Lászlóval, Fábián Jankával, Jenei Lászlóval, Fecske Csabával és Csorba Piroskával találkozhat a közönség az olvasók és az írók találkozásainak színhelyéül szolgáló irodalmi teraszon.

A rendezvény idén minden nap más tematika köré szerveződik, így szerdán a miskolci íróvendégek és fellépők kerülnek a középpontba, csütörtökön pedig a gasztronómiáé lesz a főszerep kézműves finomságokat áruló termelőkkel. Pénteken a múlt lesz a fő téma történelmi regényeket író szerzőkkel, hagyományőrző produkciókkal, szombaton pedig a gyerekek és a könyvgyűjtők kerülhetnek a figyelem középpontjába Écsi Gyöngyi fellépésével és könyvaukcióval.

A Könyvtér színpadán a város fiatal, iskolás tehetségei mellett fellép a Csodamalom és a Kalamajka Bábszínház, az Avas Néptáncegyüttes, az Anima vonósnégyes és a Verskoncert zenekar is. A csütörtöki és a péntek esti nagykoncertet a Bor és leányka című lemezzel a Ghymesből jól ismert Szarka Gyula és barátai, valamint - az Bartók Plusz Operafesztivál támogatásával - az Apnoé zenekar adják.

mint írják, a látogatók szerencsét próbálhatnak a könyvheti totón, amelyen a könyvárusok által felajánlott köteteket lehet nyerni. Mindenki felteheti saját kedvenc könyvét a város közös könyvespolcára, és belehallgathat a VersVonalba, a verset mondó telefonfülkébe. Idén is újabb lapok készülnek a miskolci középiskolások által festett Miskolci Értékek Kódexébe, valamint csütörtök délutántól papírmetszet készítésére is nyílik lehetőség. Érzékenyítő játékokkal készül a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete szombat délelőttre, ugyanezen a napon a Miskolci Állatkert állatsimogatója is várja a gyerekeket.

A Könyvhét minden napjára jut egy-egy író-olvasó találkozó is. A főszervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében és tagkönyvtáraiban elsősorban helyi vagy helyi kötődésű szerzőkkel lehet találkozni, köztük Hajnal József újságíróval, Gácsi Zsuzsanna meseíróval és Trux Béla történelmiregény-íróval. A Feledy-házban mutatják be pénteken a rimaszombati B. Kovács István: Világ vitéze - magyar hősepika című kötetét - olvasható a közleményben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában