Helyi közélet

2017.06.25. 12:48

Fontos célok a társulásban Nyékládházán

Nyékládháza - A tagok között folyamatos és szoros együttműködésre van szükség.

Nyékládháza - A tagok között folyamatos és szoros együttműködésre van szükség.

Megalakult hétfőn a Nyékládháza és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás 15 településén megvalósuló helyi foglalkoztatási paktum paktumszervezete. Az együttműködés célja a további munkahelyteremtés, minél több ember kijuttatása az elsődleges munkaerőpiacra és az ebből fakadó gazdaság­élénkítés.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert projekt 336 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósulhat meg az elkövetkező 3 évben.

Gyorsabban, hatékonyabban

– A projekt lényege, hogy a társulás településein lévő potenciális munkaerőt feltérképezve minél gyorsabban és hatékonyabban be tudjuk integrálni az elsődleges munkaerőpiacra, csökkentve a munkaerőhiányt és ösztönözve a gazdaság bővülését – mondta Szabó Gergely, az Irányító Csoport elnöke, Harsány polgármestere. – Ehhez a folyamathoz a 3 szereplőnek a precíz, pontos, naprakész párbeszédére és együttműködésére van szükség. Az elsődleges résztvevők azok az emberek, akik munkanélküliek, illetve közfoglalkoztatásban dolgoznak. A projekt második szereplői a vállalkozások, gazdasági társaságok, akiknek munkaerőigényük van. A harmadik szegmens a Kormányhivatal és a társulásban szereplő települési önkormányzatok, valamint a szakmai partnerek, mint például a BOKIK.

Kezdődik a munka

Az ülésen jelen lévő 19 paktumszervezeti tag, melyek között megtalálhatóak az önkormányzati, a civil és az egyházi szféra képviselői, aláírták az együttműködési megállapodást, amellyel kezdetét veheti a munka.

– A következő lépésben a tagoknak konzultálniuk kell egymással, fontos, hogy adatokat gyűjtsenek és adjanak át, információkat cseréljenek – folytatta Szabó Gergely. – Ezekből körvonalazódik egy olyan helyzetkép, amely által konkrét intézkedésre kerül sor. Tudnunk kell, hogy melyik településen milyen munkaerőtöbblet van, azok az emberek milyen képességekkel rendelkeznek, és szükség van-e a képzésükre, illetve milyen munkaerőigény van. Ha ez a rendszer elkezd működni napi szinten, akkor el fog kezdődni egy hatékony munkaerő-integráció, melyre már vannak jó példák, gyakorlatok térségünkben.

A napirendi pontok között szerepelt továbbá az ügyrend, a munkaterv, megvalósíthatósági tanulmány és foglalkoztatási stratégia elfogadása.

A társulás tagjai

Berzék, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Emőd, Harsány, Kisgyőr, Kistokaj, Köröm, Mályi, Nyékládháza, Ónod, Répáshuta, Sajóhídvég, Sajólád és Sajópetri.

- ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában