Helyi közélet

2017.06.05. 08:18

B-A-Z Megyei Sportszövetségek Képviselete: a tenni akarókat szolgálnák

Miskolc - Barták László vezeti a továbbiakban a megyei szövetségek képviseletét.

Miskolc - Barták László vezeti a továbbiakban a megyei szövetségek képviseletét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sportszövetségek Képviselete május 25-én tartotta éves rendes közgyűlését, amely előtt egyperces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Szaniszló Sándorra, aki a szervezet elnöke volt. A közgyűlés megtárgyalta és elfogadta a 2016. évi szakmai és pénzügyi beszámolókat, a 2017. évi pénzügyi tervet és programot. Szó esett a képviselet jövőjéről, majd elnökválasztásra került sor: Barták László személyére érkezett javaslat, aki elfogadta a felkérést, a közgyűlés pedig egyhangúlag megszavazta új elnöknek, mandátuma 2020. május 31-ig szól. A további tisztségviselők: Ambruszter Judit (alelnök), Hölcz Péter, Vadasné Joó Katalin (elnökségi tagok), Kis Virág (főtitkár).

Volt más is

Barták László a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Asztalitenisz Szövetség elnöke, a Diósgyőri ASE elnöke, korábban elnökségi tag volt a Magyar Asztalitenisz Szövetségben, idén áprilistól ugyanezen szervezet felügyelő bizottságának a tagja.

– Korábban nem voltam semmilyen tisztségviselője a képviseletnek, viszont a szervezet és a megyei asztalitenisz szövetség mindig is szorosan együttműködött – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát az új elnök. – Nem titok, volt más, külsős jelölt is erre a posztra, beszéltünk, tárgyaltunk, segítettem, segítettük volna minden téren, de végül nem tudtuk meg­győzni.

A friss irányítótól azt is megkérdeztük: pillanatnyilag hány sportági szövetség van a megyében?

– Papíron 32, a gyakorlatban ettől kevesebb az, amely ténylegesen működik. Éppen most fogjuk aktualizálni ezt is, hogy pontosan lássunk – válaszolta Barták László, aki felé a következő felvetés az volt, hogy tudomása szerint az országban mennyi az olyan megye, ahol „él még” a szövetségek képviselete. – Nagyjából 8–10-ben van ilyen ernyőszervezet, és egyikben sem könnyű a működtetés, az életben tartás-maradás.

Könnyebb, gazdaságosabb

A tisztségviselőnek azt is mondtuk, hogy mivel a körülmények szerinte sem a legideálisabbak, talán célszerűbb lenne, vagy lett volna megszüntetni a képviseletet…

– Valóban, lehet érveket mondani emellett és lehet amellett is, hogy miért maradjon – fogalmazott a frissen megválasztott elnök. – Az utóbbi években sok szakszövetség lehetetlenült el forráshiány miatt, illetve vannak olyan sportágak, amelyeknek a működése, léte nem igényli a megyei szintet, közvetlenül az országos szövetséggel van kapcsolatuk a kluboknak. A mi megyénk azonban egy igen aktív megye, és jó pár olyan szövetség van, amely több okból kifolyólag is kéri, óhajtja a képviselet segítségét. Hiszen mivel mi vagyunk, akkor nekik nem kell fizetni, fenntartani irodát és finanszírozni külön könyvelőt, mert ezt mi megoldjuk számukra, tehát nekik így könnyebb, gazdaságosabb.

Öt százalékot

A képviselet sohasem tartozott a nagy költségvetésű szervezetek közé, kevés pénzzel rendelkezett. Ez most másképpen van? – tettük fel a kérdést Barták Lászlónak.

– Sajnos nem – válaszolta a szakember. – Amit csinálunk, amiket vázoltam, ahhoz az elfogadott idei pénzügyi terv szerint minimálisan 1,7 millió forint szükséges, egy évre. Ez egyrészt úgy áll, állna össze, hogy a működő szövetségek éves anyagi forgalmuk 5 százalékát befizetnék a képviseletnek működési hozzájárulás címen, ezt vállalják, ez az asztalitenisz szövetség esetében például 20 000 forint. Aztán minden évben kapunk támogatást Miskolc városától és a megyei közgyűléstől, valamint lesznek, lehetnek pályázati lehetőségek is. A cél tényleg az, hogy szolgáljuk ki a még működő és tenni akaró szakszövetségeket, ne engedjük el a kezüket. Új dolgokba nem tudunk belekezdeni, ígérni sem szabad olyat, amire nincs fedezet, de ha valamikor engedné a költségvetés, akkor a sportvezetők elismerését folytatnánk, hiszen rengeteg ember tesz évtizedek óta nagyon sokat azért, hogy legyen sportélet ebben a megyében.


A képviseletről

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sportszövetségek Képviselete 1991-ben alakult meg 31 sportági szakszövetség önkéntes egyesülésével. A képviselet és a szakszövetségek működési lehetősége a korábbi, selyemréti Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban 2015. február 20-án megszűnt. A képviselet irodája jelenleg Miskolcon, a Szemere utca 20. szám alatt található. Ügyfélfogadás kedden és szerdán 9–14, míg csütörtökön 18 és 20 óra között van. Elérhetőségek: [email protected], [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában