Helyi közélet

2017.06.04. 09:40

Atkaveszély a gyümölcsösökben!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem árt figyelni a kertekben a takácsatkák kártételére.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem árt figyelni a kertekben a takácsatkák kártételére.

Az atkák legnépesebb csoportját alkotó takácsatkák valamennyi gyümölcstermő növényünkön előfordulnak, némelyiken több fajuk is károsít. Leg­gyakoribb a közönséges takácsatka, a piros és a barna gyümölcsfa-takácsatka, a galagonya-takácsatka és a mogyoró-takácsatka – hívja fel a figyelmet oldalán Bálint gazda.

A levelek fonákán élő, szabad szemmel éppen csak látható atkák szívogatásának hatására a levél színén apró, sárga pontok találhatók, amelyek az atkák gyors szaporodásának következtében összefolynak, az egész levélre kiterjednek.

A kártételt levélhullás követi.

A közönséges, a galagonya- és a mogyoró-takácsatka jelenléte még a levélfonákon található finom szövedékről és a benne megragadó porszemekről is felismerhető. Tömeges előfordulásuk esetén a szövedék a gyümölcsön is észlelhető. Felszaporodásuk, kártételük megelőzése csak vegyszeres eljárással történhet.

A tél végi lemosó permetezés gyéríti ugyan a piros és a barna gyümölcsfa-takácsatka telelő tojásait, illetve a többi faj telelő nőstényeit, de elegendő védelmet nem nyújt.

Ezért a vegetációs időben többször is védekezni kell ellenük.

A növényvédő szerek közül egyrészt a szerves foszfortartalmúak, másrészt a speciális atkaölő szerek hatásosak. Speciális atkaölőszert a virágzás előtt és után, majd a nyár közepén mindenképpen érdemes a többi károsító ellen használt permetlébe keverni – figyelmeztet cikkében Bálint gazda.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában