Helyi közélet

2017.06.13. 10:50

Akár négy-ötszáz férőhellyel is bővülhet a miskolci jégcsarnok

Miskolc - A miskolci Népkertben lévő létesítményben gőzerővel folyik a pályatest teljes felújítása.

Miskolc - A miskolci Népkertben lévő létesítményben gőzerővel folyik a pályatest teljes felújítása.

A munkálatok fedezetéül szolgáló anyagi forrást már a 2017/18-as TAO-keret „terhére” teremtették elő.

– Mi csak a nyári szezonban végezhettük el ezt a fontos rekonstrukciót – mondta Egri István, a Miskolc Városi Szabadidőközpont igazgatója, akit egyébként a helyi jégkorongsport első emberének is nevezünk. – Az előző szezon lecsengése után hamar munkához láttunk, sietségünk okaként az átadási dátumot kell megemlítenem, ez július 15-ét jelent.

Tizenöt-húsz évre

Az intézményvezető ezután elmondta, hogy a 2006-ban átadott jégcsarnokban gyakorlatilag minden új, kivéve a pályatestet, amely 2001-ben készült el.

– Akkoriban újítottuk fel a még szabadtéri, 1-esnek hívott műjégpályát – folytatta Egri István –, és amikor hozzákezdtünk a befedéshez, a csarnok építéséhez, akkor a régi pályatesthez nem nyúltunk, erre építettük a falakat és a tetőszerkezetet. Ha úgy tetszik, az alap tizenhat szezont tudott le úgy, hogy rendkívül komoly, már-már szélsőséges időjárási különbségeknek volt kitéve. Nyaranta plusz 20-25, néha talán még több, telente pedig mínusz 10-12 Celsius-fokot kellett kibírnia, emiatt elhasználódott, cserélni kellett. A mostani műszaki ismereteink birtokában úgy ítélem meg, hogy az új pályatest az elkövetkezendő tizenöt-húsz évre biztosítja a jégcsarnok üzembiztos működését.

Augusztus 22-én

A kivitelezésre bruttó 68 millió forintot fordítanak, ez az összeg tartalmazza a pályalemezt, a mintegy húsz kilométernyi vezetéket, az acélhálóval erősített betont, ebben futnak azok a csövek, amelyeken keresztül hűtik a pályát.

Átadása után kis szünetet tartanak, hiszen július 16. és 23. között a városi sportcsarnok is helyszíne lesz az egyetemi kosárlabda-Európa-bajnokságnak, s ahogy véget ér ez a rangos esemény, következik a második szakasz.

– Miután búcsút intenek nekünk a kosarasok, nyomban hozzálátunk az új palánk összeszerelésének – közölte az igazgató. – Ezzel a munkával is sietnünk kell – úgy gondolom, hogy erre a műveletre három-négy nap elegendő lesz, utána indulhat a jégkészítés –, hiszen augusztus 1-től jégre megy a Mol ligás csapatunk, a fiúk pedig a tervek szerint augusztus 22-én már a Visegrádi Kupa-összecsapáson lépnek a vadonatúj pályára.

Átrakták a kettesre

A régi palánkot természetesen nem vitték a nyersanyag-hasznosító telepre, hanem leszerelték, majd beépítették a jégcsarnok „kisöccsébe”, a kettes komplexumba.

– Ezzel a művelettel versenyképes állapotba hoztuk a második pályánkat – hangsúlyozta Egri István. – Ennek következtében ebben az arénában hivatalos felnőttmeccset is rendezhetünk. A palánkcsere 35 millió forintot emészt fel, ez a pénz is a társaságiadó-kedvezmény rendszere keretében érkezett. Itt kell megemlítenem az önrészt: a harminc százalékot a pályatest és a palánk esetében is az önkormányzat állja.

Korábban arról is sokszor beszélt az igazgató, hogy előbb vagy utóbb jégfelújító gépre is szert tesznek, nos ez a kanadai, korszerű gyártmányú nélkülözhetetlen „járgány” októberben érkezik Miskolcra, ahol minél hamarabb rendszerbe állítják.

Forrás kérdése

A jégcsarnok a Mol Liga 2016/2017-es szezonja utolsó tavaszi meccsén több mint kétezer nézőnek adott otthont úgy, hogy az arany­érem sorsáról döntő találkozón a „csilláron” lógtak a nézők, vagyis a bővítés elkerülhetetlen, halaszthatatlan.

– Ezzel teljes mértékben egyetértek – emelte hangját az igazgató. – A fejlesztés is benne van a TAO-ban, de zöldet még nem kaptunk. Elképzeléseink szerint mindkét kapu mögött építhetünk úgy négy-ötszáz szurkoló elhelyezésér­­e alkalmas lelátót, ahol pár sort alakíthatunk ki. A kivitelezés csak forrás kérdése, így akár szezon közben is megcsinálhatjuk. A 70-80 milliós nagyságrendű ötletet bedobtuk, elindítottuk, az új szezon kezdetéig eldől, hogy kapunk-e rá határozatot. Megvalósulása esetén két­ezer-ötszázas lehet a jégcsarnok és ez elegendőnek tűnik.



A Herman Ottó Múzeumban a helye

A városi sportcsarnokban „üzemel” az a mini sportmúzeum, vagy a mérete és a tárgyai miatt inkább csak „kelléktárnak” nevezhető kiállítás, melynek sorsáról is megkérdeztük Egri Istvánt.

– Már felvettük a kapcsolatot a Herman Ottó Múzeummal, az értékes emlékeket és eszközöket ugyanis szeretnénk átadni, persze ez nem megy olyan egyszerűen, ahogyan azt sokan gondolnák. Ugyanis egyeztetni kell a tulajdonosokkal, az ereklyék birtokosaival, akikkel már szintén tárgyaltunk. Várjuk a múzeum állásfoglalását arról, hogy át tudják-e venni, van-e megfelelő helyük erre, mi pedig az ott felszabaduló területet a sporttevékenységünkre fordítanánk. Gyűjteményünk kétségtelenül szép és gazdag, de úgy gondoljuk, hogy ennek a múzeumban lenne a helye.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában