Helyi közélet

2017.06.09. 11:00

A vidéknek szüksége van a felzárkózásra

Komlóska - Szakmai konferenciának adott otthont Komlóska. 

Komlóska - Szakmai konferenciának adott otthont Komlóska. „Több mint száz polgármester jelezte, hogy részt kíván venni a szakmai konferenciánkon Komlóskán” – mondta megnyitójában dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke Komlóskán csütörtökön, A települések gazdaságélénkítő szerepe a vidékfejlesztés tükrében elnevezésű konferencián.

Felzárkózási lehetőségek

– Olyan sokan el kívántak jönni, hogy a nagyobb rendezvényeknek teret adó Ruszin pajtában rendeztük meg a konferenciát – mondta dr. Gémesi György. – A nagy érdeklődés jelzi, sokan azonosulnak a céllal, a vidékfejlesztés fontosságával, a vidék felzárkóztatásával, annak aktuális kérdéseivel.

A közfoglalkoztatásnak oktatás- és szociálpolitikai hatásai is vannak." Lőrincz Leó

– Vallom, a vidék csak akkor képes a hátrányainak ledolgozására, a valódi felzárkózásra, ha a közigazgatás megújul – mondta Köteles László, a házi­gazda Komlóska polgármestere. – A vidék elsorvadása az 1950-ben megvalósított megyeösszevonásokkal kezdődött. Akkor lett a mi megyénk hat megyéből egy. A források azután is megmaradtak, de egyre kevesebb jutott a peremrészeknek. Megnéztem, az 1980-as években ugyanazok a régiók voltak a leghátrányosabb helyzetben, mint most. Az ország öt leghátrányosabb helyzetű öt járásából egy Abaújban és egy Zemplénben található. A megoldás az lehet, ha a megyék, az önkormányzatok visszakapják önrendelkezésüket. Az igazi esély akkor adódik meg a felzárkózásra, ha például a mi megyénken belül visszaáll a hét évtizeddel ezelőtti állapot, és Borsod, Abaúj, valamint Zemplén önálló megyévé válik.

 Kétoldalú működés

– A közfoglalkoztatásra a jövőben is szükség lesz – mondta előadásában egyebek mellett Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának főtanácsadója. – A közfoglalkoztatás kétoldalúan működik. Esélyt ad a munka világába bekerülni azoknak, akik már régen nem jutottak munkalehetőséghez, ráadásul ebből az adott települések is profitálnak, hiszen olyan munkákat tudnak így elvégezni, amelytől a városok, falvak szépülnek, fejlődnek. A közfoglalkoztatásnak oktatás- és szociálpolitikai hatásai is vannak, az alacsonyabb képzettségű emberek immár nem segélyből élnek, többen pedig a képzéseknek köszönhetően olyan tudást szerezhetnek, amellyel nagyobb eséllyel tudnak majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában