Helyi közélet

2017.06.20. 09:08

900 ezer forintot gyűjtöttek rendhagyó irodalomórára

Miskolc - Ha szembejön a probléma, közösen találnak rá megoldást.

Miskolc - Ha szembejön a probléma, közösen találnak rá megoldást.

Az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület Egy Maszk Drámaműhelyéhez szeretett volna csatlakozni Potonyecz Fanni két évvel ezelőtt. A Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozatán végzett, elkezdte a Miskolci Egyetem kulturális antropológia-filozófia szakát, de a színjátszást nem akarta feladni. Tudta, a színjátszókört dr. Lutter Imre – mint diák­vezető – és Káelné Kovács Rita, az egyesület jelenlegi elnöke indították el 1997-ben. Amikor Fanni 2015-ben rákeresett a színjátszókörre, azt látta, működése szünetel. De megkereste Káelné Kovács Ritát, és úgy határoztak, újra­indítják a színjátszókört. Toborzásba kezdtek, és 2016 februárjában Egy Maszk Drámaműhely néven újraindultak. Potonyecz Fanni lett a diákvezető, most ő nyilatkozott lapunknak az új ötletekről, például a fórumszínházról és a rendkívüli irodalomóráról.

A legtöbb támogatás

A Térerő Közösségi Alapítvány Élő Adás című adománygyűjtő estjének köszönhetően az Egy Maszk Drámaműhely 900 ezer forintot nyert ezekre a programokra. Az Élő Adásban három szervezet mutathatta be ötletét, az Egy Maszk Drámaműhely mellett a Térerő és a Borsodi Mellrákinfó Egyesület. Az adományozók pedig eldönthették, mire adnának szívesen pénzt. A legtöbbet a drámaműhelynek sikerült összegyűjtenie. „A program keretében rendhagyó irodalomórát tartunk középiskolásoknak. Lesz verses színház, illetve az általunk rendezett, előadott darabokkal is készülünk. Ez szeptembertől indul – sorolta a diákvezető.

Az amatőr színjátszókörnek mára tucatnyi tagja van, de Facebook-oldalukon keresztül bárki csatlakozhat hozzájuk, aki kedvet érez magában a színészethez.

Az aktuális társadalmi problémák megvitatására, kibeszélésére találták ki. „Ha van egy helyi vagy globális probléma, azt a színház eszközeivel igyekszünk feloldani, eljátsszuk, és ha szembejön a konfliktus, akkor közösen találunk rá megoldást” – magyarázta Fanni.

ÉM-NSZR


Ennyit gyűjtöttek:

Városi Séták: 600 ezer forint

Borsodi Mellrákinfó Egyesület: 825 ezer forint

Egy Maszk Drámaműhely: 900 ezer forint

A legnagyobb összegű adomány 200 ezer forint volt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában