Helyi közélet

2017.05.10. 13:48

Szent Orbánra emlékeznek

Mád - A Tokaji Borbarátnők Társasága szervezi idén is a Szent Orbán-napi zarándoklatot.

Mád - A Tokaji Borbarátnők Társasága szervezi idén is a Szent Orbán-napi zarándoklatot.

I. Orbán pápa születésének ideje ismeretlen, 222-ben I. Callixtus halála után választották a római gyülekezet püspökévé, vagyis pápává.

A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért kehellyel vagy szőlőfürttel szokták ábrázolni.

Részben ezért is választották a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusuknak.

Az országban a szőlőhegyeken sok helyen találkozhatunk szobrával, de templomot és kápolnát is szenteltek tiszteletére. Ha Orbán megvédte a termést a fagytól, borral vendégelték meg a gazdák a szobrot.

A Tokaji Borbarátnők Társasága, Monok önkormányzata és a Világörökségi Tokaji Borvidék települései hívják és várják a kedves híveket és érdeklődőket a 2017. évi Szent Orbán zarándoklatra.

Szent Orbánnak, a bor és a szőlő védőszentjének ereklyéje 1771 óta Monokon található. 2013 óta minden év május 25-e, Orbán-nap alkalmából az ereklye egy részét körbeviszik a borvidéken és áldását kérik az ott dolgozó szőlészek, borászok, kádárok munkájára.

Az idei zarándoklatot május 25–28. között rendezik meg Tokaj-Hegyalja több települését is érintve, mondta lapunknak Kulcsár Edit, a Tokaji Borbarátnők Társaságának elnöke.

Hangsúlyozta: „A tokaji bor annyira világhírű volt, hogy XIV. Kelemen pápa azért ajándékozta Monoknak Szent Orbán ereklyéjét, hogy minden évben kapjon a tokaji aszúból. Nekünk pedig nincs más dolgunk, mint hogy a tokaji bort újra visszahozzuk régi fényébe, és elmondjuk a világnak, nálunk található a szőlőművesek patrónusának az ereklyéje.”

Nyitott pincék

Kulcsár Edittől megtudtuk, hogy minden településen, ahol a Tokaji Borbarátnők Társasága működik, nyitott pincékkel várják a látogatókat.

A programok közül kiemelte, Petrás Mária Szent Orbán-domborművének avatását, amely május 25-én délután 5 órakor lesz a Tokaji Borbarátnők bemutatótermében.

A Demetervin pincészetben pedig Petrás Mária és Alina kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.

Másnap, este 6 és 10 óra között a Junibor vendégborászai tartanak kóstoltatást Mádon, az Aszúházban.

Május 26-án Tolcsván, a Mikro-térségi központban lelki ráhangolódást tartanak a zarándoklatra, ahol elő­adásokkal, közös imádsággal készülnek az ereklye fogadására. Az imádságot Páll Miklós görögkatolikus parókus vezeti.

Május 27-én Monokon, Tarcalon, Tokajban, Bodrogkisfaludon, május 28-án pedig Erdőbényén, Olaszliszkán, Sárospatakon, Hercegkúton fogadják az ereklyét. Monokra vasárnap délután 4 órára ér vissza a római katolikus templomba.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában