Helyi közélet

2017.05.31. 08:29

Nem visszafordíthatatlan, de hatalmas a kár a Bükkben

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hetekkel az áprilisi hó után még mindig látványos a hó és a fagy pusztítása az erdőben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hetekkel az áprilisi hó után még mindig látványos a hó és a fagy pusztítása az erdőben.

Hollóstetőn találkozunk Vasas Ernővel, a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság igazgatójával.Mellettünk hatalmas halom fa jelzi, hogy folyamatos a munka az erdőben, pár száz méterrel arrébb pedig egy hasonló halomból pakolja a daru az autóra. Ez azonban nem a szokásos kitermelés, hanem az áprilisi téli időjárás okozta kár következménye, amely júniusba fordulva is elképesztő, és szinte végeláthatatlan feladatot okoz az Északerdő Zrt.-nek.

M­­egdöbbentő és isteni szerencse, hogy személy­­i sérülés nem történt.- Vasas Ernő

Óriási pusztítás

Még mindig az utak feltárása zajlik, a répáshutai erdészet 7400 hektáros területén gyakorlatilag nem maradt járható út. Ehhez jön még több mint negyven kilométer turistaút – magyarázza az igazgató.

A Bükkben lévő mind a négy erdészetet érintette a kár, összesen nagyjából százezer köbméternyi fa lett oda. A téli tavasz érintett valamennyit a Zemplénből és az Egri Erdőgazdaság egy részét is.

Répáshuta felé hajtva, lenézve a völgyekbe szinte semmi nem látszik abból, mi történt az erdőben, csak a foltokban barna korona jelzi, hogy valami nem stimmel.

Azt jelzi ugyanis, hogy megfagyott a fa és nem tud kizöldülni. Aztán ahogy kanyarodik az út, úgy tárul az ember szeme elé a hatalmas pusztítás, a rengeteg gyökerestől kidőlt vagy derékba tört, ha pedig állva maradt, akkor földig hajolt fa.Az út mellett az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak, a fadőlések miatt ugyanis nemcsak a villanyvezetékek szakadtak le, hanem több mint száz villanyoszlop ki is tört, de több helyen még a betongyámok is odalettek. Így a fák eltávolítása után be kell vinni és újraállítani az oszlopokat, majd újravezetékelni az egészet.

Egészen szürreális a kép az erdőben: a déli kitettségű oldalakon minden fa dőlt, még a tölgy is, ami pedig karógyökerű, így ritkán szokott. Más kitettségű részek azonban szinte épek, így egy kanyar ívén belül is változik a helyzet.

– Extrém volt a csapadék mennyisége, 110 milliméter csapadék esett főként vizes hó formájában, majd ezt követően fagyott. Megdöbbentő és isteni szerencse, hogy személyi sérülés nem történt. Pedig mozogtak az emberek még éjszaka és az út kiszabadításánál is – mondja Vasas Ernő.

30 év után újra

Egy olyan erdőrészbe jutunk, ahol 1987 április elsején hasonló időjárási körülmény miatt pusztult el egy fenyves. Akkor újraültették, most áprilisban pedig ismét derékba törve szinte az egész erdő. Ilyenből pedig van nyolcvan hektár az erdészet területén.

A dózerúton többször is meg kell állni akadály miatt, ugyanis még mindig szakadnak le felakadt ágak, és még további kidőlések is várhatóak.

Sok az elszakadt gyökerű fa, ami csak azért áll még, mert a fekvő tartja a tövét. Zárt állományban egymást is tartják a fák, egy egyedülálló a szél hatásának is jobban ki van téve. Természetesen ilyen körülmények között dolgozni is nagyon veszélyes, és senkinek sem ajánljuk, hogy az erdőben sétáljon – teszi hozzá az igazgató.

Nem kell idén tervezni

Az Északerdő életében ez az időszak a következő év tervezése: mit, hol termelnek ki, erre azonban most nincs szükség. A becsültek szerint hatvanezer köbméter fa dőlt ki a Répáshutai Erdészet területén, ez a háromszorosa annak, amit egy évben ki szoktak vágni. Július-augusztustól tudják majd a kidőlt fákat kitermelni, addig még bizonyosan kitart az utak megtisztítása.

Bár a holtfának nagy szerepe van az erdő élővilágában, Vasas Ernő szerint ennek nem mindegy a mértéke. Ugyanis könnyen elszaporodik a betűzőszú és a rézmetszőszú, ami aztán megtámadja az egészséges fenyőfákat is, ezek pedig utána kiszáradnak


Adatok

Áram nélkül

Répáshután két hét után állították helyre az áramszolgáltatást.

Négy helyen (Pénzpatak, Rejtek, Hollóstető, Rókafarm) még mindig aggregátor adja az áramot.

Fakárok

A lábon maradt tölgynél nem látszik a hó nyoma, a bükk nehezebben zöldül, a nyírfák összetörtek, a fenyők derékban törtek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában