Helyi közélet

2017.05.03. 09:05

Mezőcsáti ünnepi vegyes pörkölt

Mezőcsát - Ha még friss zöldsalátát is készítünk hozzá, nagy sikerünk lesz.

Mezőcsát - Ha még friss zöldsalátát is készítünk hozzá, nagy sikerünk lesz.

Pénzes János, a Mezőcsáti Nyugdíjas Klub elnöke irányításával zajlott az idei május elsejei vendéglátás egy része. A menü saját recept szerint készült vegyes pörkölt volt.

Hozzávalók: 4 kg vöröshagyma, 1 kg sertészsír, 3 kg köröm, 4 kg csülök (kicsontozva), 3 kg marhanyak, 3,5 kg disznóhús, 2 kg sertésmáj, 2 kg gomba, 10 kg burgonya, vegeta, bors, paprika, rozmaring, tárkony, őrölt fokhagyma, gyömbér, köménymag, babérlevél, fokhagymagerezdek, zöldpaprika.

Elkészítése során a hagymát apróra vágva megdinszteljük. Ne felejtsük el, hogy a hagyma adja a szaft egyik fontos elemét. Paprikával ízlés szerint megszínezzük. (Ez lehet csípős is.) Óvatosan bánjunk a zsiradékkal, mert a köröm és a csülök zsírbő! Ajánlatos az egész pörköltet az ízek és a zamatok megőrzése miatt zárható edényben elkészíteni. A húsféléket egymás után folyamatosan 20-20 perces főzéssel készítsük el! Tegyük a hagymára bő lében a fűszerekkel együtt a föl­darabolt csülköt és körmöt. Ha mi otthon nem tudjuk szépen és szálkamentesen szétvágni, akkor kérjük meg vásárláskor erre a hentest. Javasolt a csülökcsontot keresztbe vágni, mert így jön ki az igazi íze. 20 perc főzés után tegyük bele a kockára vágott marhahúst, és ezt is főzzük legalább 20 percig! Tegyük ugyanezt a disznóhússal, majd 20 perc főzés után a májat és gombát egyszerre beletehetjük az alappörköltbe! Ezt is javasolt 20 percig főzni. Lehet vesét is beletenni, de azt korábban, és vigyázni kell, mert bekeményedhet. Nagyon kellemes a pörkölt frissen sütött (2-3 cm átmérőjű) burgonyával, és/vagy természetesen friss ropogós kenyérrel. Ha még friss zöldsalátát is készítünk hozzá, nagy sikerünk lesz. Laza száraz vörösbort vagy minőségi rozét ajánlok hozzá”.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában