Helyi közélet

2017.05.29. 10:58

Emlékművet és mellszobrot avattak Szerencsen

Szerencs - Az 1956-os áldozatokra emlékeztek a 2016–17-es emlékév alkalmából.

Szerencs - Az 1956-os áldozatokra emlékeztek a 2016–17-es emlékév alkalmából.

„A magyarokat egyedivé és különlegessé tették az 1956-os események Európában” – mondta Koncz Ferenc szerencsi polgármester azon az eseményen, amelyen új emlékművet avattak a forradalom és szabadságharc kapcsán, a város központjában.

Az emlékezet fontossága

– Minden népnek van egy eredetmítosza, olyan történelmi eseménye, amelyhez visszafordul és amelyhez minden korban vissza tud nyúlni – mondta Koncz Ferenc az 1956-os emlékmű és Tatay Zoltán mellszobrának avatásán. – A magyarokról egy dolgot biztosan lehet állítani, mindig kiálltak szabadságvágyukért, és tették ezt szenvedélyesen. Ez történt 1956-ban is. A fővárosi események mellett érintett volt Szerencs, a város két áldozata, akiknek a neve – immár az emlékművön olvasható – csak csendben, vagy még úgy sem volt említhető az országban, de a városban sem. Az elhunytaknak tisztesség és eltemetés jár. A két áldozat közül Tatay Zoltán temetésekor kisebb tüntetés volt Szerencsen annak ellenére, hogy az akkori hatalom ezt figyelte és elle­nezte. Oleár Istvánról azonban semmit nem tudunk, csendben és titokban kellett eltemetni, nehogy felkeltsék a hatalom ellenérzését. Most eljött a pillanat, hogy a valamikori hiányosságokat pótoljuk, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy hasonló ne történhessen meg ebben az országban. Egy felkiáltójel tanúi vagyunk, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy mindennél fontosabb a szabadság Magyarországon és Európában.

Súlyos lövés érte

Az ünnepi eseményen Zöldiné Eperjesi Ildikó, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársa mondta el, hogy Oleár Istvánt súlyos lövés érte Budapesten a szabadságharc során, de életét már nem tudták megmenteni. Sírja a szerencsi temetőben található. Ifj. Tatay Zoltán egyetemistaként vett részt a fővárosi harcokban, fehér köpenyben próbált segíteni sebesült társain, amikor halálos lövés érte. Testét Szerencsre szállították, sírhelye ugyancsak a város temetőjében található. Mellszobrát Ekker Róbert helyi szobrász készítette el, amelyben közreműködött Makoldi Sándor szobrász. Az emlékmű pályázati támogatásból valósult meg a 2016–2017-es emlékév kapcsán.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában